Ana Sayfa Sağlık Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi,Sedef Hastalığı Nedenleri,Sedef Hastalığı Teşhisi,Sedef Hastalığının Tedavisi

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi,Sedef Hastalığı Nedenleri,Sedef Hastalığı Teşhisi,Sedef Hastalığının Tedavisi

395
0

Sedef Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Sedef hastalığı ( psoriasis ) görüldüğü yerde kızarıklık yapan ara sıra ortaya çıkan müzmin bir cilt hastalığıdır. Derinin üst tarafı kalınlaşır, büyür ve sedef renginde kabuklanmalar meydana gelir. Cilt birkaç günde bir kendini yeniler. Cilt üzerindeki ölü hücre tabakası fazlalaşmıştır. Hastalığın nedeni bilinmemekle beraber bağışıklık sistemi tarafından oluşturulduğu bilinmektedir. Sedef hastalığı bir cilt hastalığıdır ve diğer organlarda oluşan bozukluklar ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Hastalık genetiktir ve en çok 20 – 40 yaşları aralığında görülmektedir. Hastalık ailesel bir özellik taşır.

Sedef Hastalığı Nedenleri

Hastalığın neden ortaya çıktığı hakkında herhangi bir bilgi yoktur ama beyaz kan hücrelerinde meydana gelen bir anormalliğin bu hastalığa sebep olduğu düşünülmektedir. Deride iltihap oluşur ve deride döküntüler başlar. Mikrobik bir hastalık değildir. Açık bir yara türünde de değildir. Bulaşıcı bir hastalık olmadığından çevredekiler açısından bir tehlike oluşturmaz. Yaralanma durumları, travmalar, eklem romatizması, boğaz enfeksiyonları ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar bağışıklık sisteminin savunma mekanizmasını azalttığından sedef hastalığı riskini arttırmaktadır. Hastalığın ortaya çıkmasında stres önemli bir role sahiptir. Aniden meydana gelen şoklar, psikolojik bozukluklar hastalığın daha da şiddetlenmesine neden olur. Bazı ilaçların hastalığın çıkmasında ve şiddetlenmesinde etken olduğu bilinmektedir. Vücuda kalsiyumun az alınması ve hormonsal etkilerin sedefin oluşmasında etkisi olduğu düşünülmektedir.

Sedef Hastalığı Belirtileri

Hastalığın değişik şekilleri olduğu için belirtilerde farklıdır. Hastalık çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda farklı belirtiler gösterir. Çocukların geçirdikleri sedef hastalığında kırmızı renkli ve kepekli belirtiler görülür. Yetişkinlerde ki sedef hastalığında belirtilerin hepsini görebilirsiniz. Kabarıklar büyür ve kabuklanmalar ortaya çıkar. Yaşlılardaki belirtiler daha büyük çaplıdır ve deri kalınlaşması görülür. En belirgin işaretler arasında pembe renkli ve sınırları belli olan gümüş rengi kabarıklar vardır. Elinizi derinize değdirdiğiniz zaman hemen ufalanır. Tırnakların yüzeylerinde ufak şekilde çukurlanmalar ortaya çıkar ve tırnak yatağından ayrılma gösterir. Tırnaklar bazen kırılır bazen de kalınlaşır. Hatta tırnak renginde sararmalar meydana gelir. Bunun yanında genital bölgede, kasıklarda ve koltuk altlarında da hastalığın belirtileri oluşabilir. Hastalarda eklem iltihabı görülme olasılığı vardır. Eklemlerde oluşan iltihabi durumlar kişide hareket kısıtlığına yol açabilir.

Sedef Hastalığı Teşhisi

Hastalığın teşhisinin konulabilmesi için ilk olarak bir cilt doktorunun muayene etmesi şarttır. Doktorun yaptığı fiziki muayene ile hastalık teşhis edilebilir. Bazen hastalığın teşhisini koymakta zorlanılır. O zaman da deriden parça alınıp incelemeye gönderilir. Kan testi istenmez. Hastalık kroniktir ve hastanın yaşamını etkiler.

Sedef Hastalığının Tedavisi

İlk olarak tedavinin ne şekilde yapılacağına karar verilir. Bunun içinde hastanın yaşı, yaşam şekli, hastalığın şiddeti ve seyri önemli ipuçları verecektir. Hastalıkta tedavinin amacı derideki dökülmelerin önüne geçilmesi ve iltihap oluşumunu azaltmaktır. Krem ve losyonlar ile deri üzerindeki kaşıntı ve kabarıklık giderilmeye çalışılır. Doktorunuz gerekli görürse bazı ilaçların fototerapi ile beraber kullanılmasını önerebilir. Sedef hastalığı tedavisinde lokal ışık tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi sadece sedef olan bölgeye uygulanır. Tedavide kullanılan ışık ultraviyole B’dir. Birçok hastada etkilidir. Sonuçlar oldukça başarılıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz