Ana Sayfa Sağlık Ayak Kaşıntısı Neden Olur ve Tedavisi

Ayak Kaşıntısı Neden Olur ve Tedavisi

567
0

Ayak Kaşıntısı Neden Olur ve Tedavisi

Ayak kaşıntısı her zaman olmasa da ortaya çıktığı zaman kişiyi rahatsız eden bir durum oluşturmaktadır. Ayak kaşıntısı kronik bir rahatsızlık değildir ama altında yatan sebep belirlendiği zaman ona göre tedavi uygulanarak bu rahatsızlıktan kurtulunabilir. Ayak kaşıntısının en çok rastlanılan nedenleri arasında şunları sayabiliriz.

Alerjik Reaksiyonlar: Alerjik reaksiyon sırasında bağışıklık sisteminin vücuda giren yabancı maddelere karşı gösterdiği tepki oluşmaktadır. Alerjik reaksiyon oluşmasına neden olan maddeye ise alerjen denilmektedir. İlk zamanlarda alerjenler belirti vermez. Belirti vermesi vücudun bu yabancı maddeye karşı antikor üretmeye başlaması ile başlar. Ayakta kaşıntı olarak kendini belli eder. Kurdeşen dökme, ağız ve boğazda görülen şişmeler, kişinin solunumunun hırıltılı olması, nefes almada zorlanma, sersemlik ve kan basıncında düşme diğer belirtiler arasındadır. Böyle bir durumda doktora giderek testler sonucunda belirlenen alerjik reaksiyona karşı antihistamin ilaçlar ve diğer ilaçlar tedavi için kullanılabilir.

Ayak Mantarı: Ayaklarda oluşan mantarlardan en çok rastlanılanı Tinea Pedis mantarıdır. Bu mantardan korunmak için ayakları temiz ve kuru tutmak ilk önemli adımdır. Ayak mantarı bulaşıcı olan bir hastalıktır. Kişinin ayaklarında kızarıklık, deride pullanma, ayak parmakları arasında kaşıntı ve yanma meydana gelir. Ayak mantarının tedavisinde çoğunluk olarak reçetesiz olarak satılan topikal ilaçlar kullanılır. Yalnız mantardan etkilenen bölge geniş ise ağızdan alınan ilaçlarda kullanılabilir.

Tahtakurusu: Geceleri dışarıya çıkan bu canlılar hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler. Özellikle otel ve sığınak gibi yerlerde yaşayan kişilerin tahtakurusu tarafından ısırılma olasılığı oldukça yüksektir. Tahtakurusunu deriden çıkarmak için profesyonel yardım gerekebilir. Deriye yapışan tahtakurusu sayesinde deride şişlik, kızarıklık ve kaşınma meydana gelir. En çok kollar, eller ve bacaklar etkilenir. Tahtakurusu ısırdığı zaman hidrokortizon ve ağız yoluyla alınan antihistamin ilaçlar kullanılabilir.

Arı Sokması: Ağrı soktuğu zaman kişide kızarma, şişme ve ağrı meydana gelir. Eğer kişinin alerjisi bulunuyorsa hayati riskler taşıyan şişmeler ve kan basıncında düşmeler görülebilir. Tedavisi sırasında arının iğnesini çıkartmak gerekir. Antihistaminler, steroid olmayan ilaçlar ve ağrı kesiciler kullanılabilir.

Kontakt Dermatit: Deride oluşan bir iltihaptır. Bölgesel bir kaşınmaya neden olur. Bitkiler, kozmetikler, deterjanlar, kimyasal ve ilaçlardan dolayı oluşur. Deride kızarıklık, kaşıntı ve göz yaşarması oluşur. Kişiye tedavi uygulamak için alerji testi ile cilt biyopsisi uygulanır.

Egzama: Uzun süreli olan bir hastalıktır. Ciltte kurumalara, kızarıklıklara ve şiddetli kaşıntılara sebep olur. Tedavisinde cildi temiz ve yağlı tutmak gerekir. Egzamanın kötü olduğu bölgelerde kişi kimyasal madde kullanmamalı ve kumaş giysileri tercih etmelidir.

Uyuz: Küçük bir böceğin sebep olduğu uyuz hastalığı bulaşıcı bir deri hastalığıdır. İnsanlar arasında bulaşması oldukça kolay olmaktadır. Vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntılar meydana gelir. Özellikle kaşıntılar gece yoğunlaşır. Uyuz tedavisinde ilaçlar ve kremler bir arada kullanılır. Kaşıntının devam etmesi halinde antihistamin ilaçlar kullanılır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz