Ana Sayfa Sağlık Beriberi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi,Beriberi Hastalığı Türleri,Beriberi Hastalığı Tedavisi

Beriberi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi,Beriberi Hastalığı Türleri,Beriberi Hastalığı Tedavisi

443
0

Beriberi Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İnsan vücudu her gün düzenli olarak vitamin almak zorundadır. Bu miktar ne az ne de çok olmalıdır. Fazla miktarda alınan vitaminleri vücut sindirim kanalıyla dışarı atar. Vitamin eksiliği olduğu zaman vücut birtakım hastalıklara yakalanır. B1 vitamini suda eriyebilen bir vitamindir ve günlük olarak 1 – 2 mg alınması vücuda yeterli gelmektedir. Uzun bir süre vücuda B1 vitamini alınmaz ise bunun sonucu olarak kişide beriberi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Beri hastalığı, sinir sistemini etkileyen bir hastalıktır. Uzakdoğu insanlarının yemek alışkanlıklarından dolayı yaygın bir şekilde görülen bir hastalıktır. B1 vitamini sayesinde karbonhidrat metabolizmasında bulunan pürivit asit parçalanır. Bunun yanında B1 vitamini karaciğerde bulunan glikojenlerin glikoz oluşturmasına yardımcı olmaktadır.

Beriberi Hastalığı Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri arasında şunlar görülmektedir. Organlara giden sinirlerde bozulmalar ve bunun sonucu olarak ciddi hasarlar meydana gelir. Kişi bu durumda bacaklarında ve kollarında güçsüzlük duyar. Belli bir zaman sonra hasta yürümede ve hareket etmede zorluk çekmeye başlar. Kaslar erimeye başladığı için kişinin kas refleksleri azalır. Hastalığın ileriki aşamalarında hasta yatalak olur. Sinirlerin tahribatı dışında vitamin eksikliği olduğundan kanda artış gösteren pürivit asit ve laktik asit kan damarlarının genişlemesine sebep olur. Kan dolaşım hızı zamanla düşer ve kalp kaslarında gevşeme olarak karşımıza çıkar. Dokularda zamanla ödem oluşur. Hastanın vücudunda önemli rahatsızlıklar meydana gelir. Bu durum ölümle sonuçlanabilir.

Beriberi Hastalığı Türleri

Kuru Beriberi: Hastalığın yıkımı sinirlerde meydana geldiği için öncelikli olarak bacaklarda güç azalması ortaya çıkar. Hastada yürüme bozuklukları baş gösterir. Kaslarda erime olur ve kemiklerin refleksleri kaybolur. Son aşama olarak hasta hiç yürüyemez ve yatalak olur.

Yaş Beriberi: Bu beriberi türü genellikle kabuğu alınan pirinçle beslenen kişilerde sıklıkla görülür. Vücudun aldığı karbonhidrat miktarı arttıkça B1 vitamine olan ihtiyaçta artış göstermektedir. Eksikliği sırasında kaslarda pürivit ve laktik asit birikir. Bu birikim yerel kan damarlarının genişlemesine neden olacağından dolaşım hızı azalacaktır ve kalp kası gevşeyecektir. Hastada zayıflık durumları görülür. Dokularda ödem birikmeye başlar. Hasta ani bir kalp yetmezliği geçirerek ölebilir.

İnfantil Beriberi: Bu tür, anne sütü ile beslenen bebekte görülmektedir. Bebekte huzursuzluk vardır ve vücudu ödem yapmıştır. Hastalığın kronik türlerinde ishal, zayıflama ve gelişim bozuklukları görülür. Hiç beklenilmeyen bir anda bebekte morarma ve taşikardi oluşur ve bebek 2 – 3 gün içinde hayatını kaybeder.

Beriberi Hastalığı Tedavisi

Hastalıkta tedavinin amacı B1 vitamini eksikliğini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Kişiye gerek beslenmesinde b1 vitamini alması önerilir. Bunun yanında B1 hapları alınması da önerilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz