Ana Sayfa Blog ÇOCUK TERAPİSİ NEDİR?

ÇOCUK TERAPİSİ NEDİR?

35
0
metta-psikoloji

Biz yetişkinler gibi çocuklarında bir sosyal hayatı olduğunu hatırlamak gerekir.

Çocuklarda yaşanan işlevsellik bozulmaları neticesinde sosyal hayatlarının birebir etkilendiğini, duygu-durum ve davranış bozuklukları neticesinde birtakım problemler yaşayabileceklerini unutmamak lazım. Bu tür durumlarda ebeveynler çocukları ile sağlıklı iletişim kuramayabilir, öfkelenen ve aksi yönde içine kapanan davranışlar ile karşılaşabilirler.

Devam eden süreç içerisinde çocukların çocuk terapisi alması gerekir. Peki, çocuk terapisi nedir? Aklında soru işareti olan tüm ebeveynlerin merak ettiği konuya birlikte açıklık getirelim.

 

Çocuk terapisi, profesyonel teknik ve metotları kapsayan, tamamen çocuklara yönelik hazırlanan seanslar neticesinde onlara doğru ve etkili yaklaşım sunmayı hedefleyen ve sorunun temeline inerek çocukta “öz benlik” kavramını pekiştirmek üzere uygulanan bir psikolojik destek sürecidir.

Hedefleri arasında her zaman çocuğun gelişimsel takibinin yapılması ile yaşı, gelişim özellikleri ve becerileri göz önünde bulundurularak kendini tanıma ve fark etme evresi vardır.

Çocuk terapisi, çocukta duygusal yetişkinlik ve öz saygı kuramlarını vurgularken aynı zamanda terapiye gelen çocukta her ne sorun olursa olsun mutlaka kişisel gelişimine zarar verecek hiçbir metot uygulanmaz.

 

Çocuğun problem alanına göre öyküsü dinlenir ve hem ebeveynden hem de çocuktan bakış açıları alınır. Çocuğun, sorunun temelinde yatan nedeni nasıl karşıladığı veya o durumu bir sorun olarak görüp görmediği, çocuğun dünyasında yaşanan sorunun ne şekilde nitelendirildiği aslında çocuk terapisi nedir? Sorusunun bir diğer cevabı diyebiliriz.

Uzman çocuk psikoloğu uygun görmesi halinde ebeveynlere psikoeğitim verebilir, çocukla doğru iletişim kurulabilmesi adına ebeveynlerden etkin ve yalın bir bakış açısı sunmaları istenebilir.

Bu noktada çocuk terapisi aslında hem çocuğa hem de aileye birebir eğitimler verecek sağlıklı ilişkiler kurulmasında büyük rol oynamaktadır.

ÇOCUK MERKEZLİ OYUN TERAPİSİ NEDİR VE FAYDALARI NELERDİR?

Her birimiz çocuktuk öyle değil mi? Büyüdük ve artık çocuk unvanımızdan arındık.

Geçirdiğimiz çocukluk dönemi aslında bugünkü “biz” evresinin karakter oluşumunda rol oynuyor diyebiliriz. Çocukken yaşanılan ve biriktirilen anılar, travmalar, ani duygu değişimleri ve psikolojik sorunlar neticesinde hayatımızı inşa eden birçok etkenin kapısını da aralamış olduk.

Zaman içerisinde çocukların karşılaştığı sorunlar ile ebeveynlerin çözümleri çatışabiliyor, çocuk kendi dünyasında içselleştirdiği sorun teması nedeni ile içine kapanabildiği gibi sosyal çevresine de yabancılık çekebiliyor. Bu durumda devreye giren oyun terapisi sayesinde çocuklar, birebir aldıkları terapi neticesinde iç dünyalarını sunabiliyorlar.

Adından sıkça söz ettiren ve her ebeveynin merak konusu haline gelen Çocuk Merkezli Oyun Terapisi Nedir ve Faydaları Nelerdir? Konusuna birlikte açıklık getirelim.

 

Çocuk merkezli oyun terapisi, çeşitli oyunlar aracılığı ile duygu ve düşüncelerin açıklanması olarak tanımlanabilir. Birçok başlıkta ele alınabilen çocuk merkezli oyun terapisi, çocuğun olaylara bakış açısı ile içselleştirdiği sorunun temeline inerek etkin çözümler sunmaktadır.

Terapi boyunca tercih edilen oyuncakların her birinin dinamikleri, çocuğa uygunluğu ve çocuğun algı, hitap ve gelişimi yönünden kendisine fayda saylayacağı ayrıcalıkları vardır.

2 ila 8 yaş grubuna hitap eden çocuk merkezli oyun terapisi, alanında uzman pedagog ve psikiyatri uzmanları eşliğinde uygulanmalıdır.

 

Sağlıklı ilişki kurma temasını vurgulayarak çocukların iç dünyasına yolculuk yapılmasını sağlayan çocuk merkezli oyun terapisi sayesinde çocukların gözünden dünyaya bakış açılarını öğrenebilir, hayal dünyalarına yolculuk yapabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz