Ana Sayfa Sağlık ZAFİYET, BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YOLLARI

ZAFİYET, BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YOLLARI

1000
0

Bazı hastalıklar vücudun direncini kaybetmesine neden olur. Kişinin vücudu maddi yönden güçsüz kalır ve kişi kendini aynı zamanda manevi yönden de güçsüz hisseder. Bu gibi durumlara zafiyet adı verilir. Zafiyet, her türlü hastalık sonucunda ortaya çıkabilir. Ancak zayıf düşen bir bünyede verem mikrobu ilk fırsatta kendini gösterebilir.

Zafiyete uğrayan kişide birçok belirti gözlenmesi mümkündür. İştahsızlık, kilo kaybı yaşanması, halsiz ve dermansız hissetmek, çok çabuk yorulmak, kansızlık, çarpıntılar, baş ağrıları, gün içerisindeki işlerin yapılmasından sonra hissedilen yorgunluk ve bu gibi işlere karşı hissedilen isteksizlik zafiyet halinin belirtileri arasında sayılabilir. Bazı insanların bünyesi doğuştan zayıftır. Vücudun dengesi en ufak bir etkenle kolaylıkla bozulabilir. Metabolizmadaki bozukluklar zafiyete yol açabilir. Hamilelik sonrası durum, kanamalar, uzun süreli ateşli hastalıklar, büyük sıkıntıların doğurduğu psikolojik çöküntüler de zafiyete sebep olabilirler. Ayrıca çoğu hastalık vücudun direncini kırar ve başka hastalıkların da başlamasına sebep olur. Zafiyetin tedavisinde bu hastalığa yakalanan kişinin dikkat etmesi gereken çok önemli hususlar vardır. Kişi dinlenmesine ve beslenmesine dikkat etmelidir. Düzenli bir hayatı olmalıdır. Ruh sakinliği ve kuvvet veren ilaçlar tedavinin en önemli noktasını oluşturur. Beslenme konusunda besinlerin miktarından çok çeşidi önemlidir. Proteinli besinler vücudun güçlenmesine yardımcı olurlar. Bitkinlik ve yorgunluk hisseden kişilerin protein yönünden zengin, doğal besinler tüketmeleri gerekir. Bu besinlere örnek olarak peynir, et, süt, yumurta, yoğurt vb. sayabiliriz. Zafiyete uğrayan insanlarda iştahsızlık da görülür. Bu yüzden sofranın özenle hazırlanması, iştah açan bir görüntü oluşturulması da önemlidir. Zafiyete uğrayan bir insanın çaresiz, ağır bir hastalığa yakalanmışçasına yataktan çıkmaması doğru değildir. Elbette kişi vücudunu yoracak, direncini kıracak işlerden, ağır spor aktivitelerinden uzak durmalıdır ancak kendini yormayacak şekilde günlük işlerini yerine getirmelidir, hafif yürüyüşler yapmalıdır, açık havada dolaşmalıdır. Böylelikle ruh için gerekli olan manevi gücün toparlanmasına da destek olunur.

Vücudu kuvvetlendiren, sağlık için gerekli olan pek çok vitamin satılmaktadır. Zafiyete uğrayan kişi de bu vitaminlerden kullanabilir. Çünkü bazen insan vücudu aldığı besinlerin yanında ek bir takviyeye de ihtiyaç duyar. Böylelikle kişinin kendini iyi hissetmesi için gereken süreç hızlanır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz