Tifüs Belirtileri ve Tedavisi
Diğer bir adı lekeli humma olan hastalık Rickettsia bakterisi tarafından bulaştırılan bir hastalıktır ve bulaşıcıdır. Hastalık bitler tarafından bulaştırılır. Bit, akut tifüs mikrobu olan insanların kanını emerek hastalığı kapar ve enfeksiyonu diğer insanlara taşıyarak bulaştırır. Hastalığı kapmış olan bit diğer insanların kanını emerek beslenir ve bit bakteriyi cilt üzerine bırakır. Tifüs hastalığına kalabalığın aşırı olduğu yerlerde ve temizliğin olmadığı cezaevleri ve mülteci kamplarında oldukça sık rastlanır. Bakterinin insan vücuduna girmesi dışarıya açılan boşluk ve deliklerden olmaktadır. Bakteri kılcal damarların duvarlarına yerleşir. Burada çoğalırlar ve dolaşım sistemine geçerler. Böylelikle tüm vücudu dolaşmaya başlarlar. Bakterinin yerleştiği yerlerde belli bir süre sonra tifüs kesecikleri oluşmaya başlar. Bu durum damarların yıpranmasına neden olur. Bu süre zarfında hastalık ilerler. Damarların yıpranmasının en bariz şekli damarlarda görülür.
Tifüs Belirtileri
Tifüs hastalığının en yaygın belirtileri arasında; titreme, yüksek ateş görülmesi, öksürme, kan basıncının düşük olması, eklemlerde ağrı, deride döküntü, şiddetli seyreden bir baş ağrısı, kaslarda şiddetli ağrılar, ışığa karşı hassas olma, bilinçte meydana gelen değişmeler, mide bulantısı, kusma ve karında ağrılar görülmektedir.
Tifüs Tanısı
Hastalığın tanısını görülen belirtiler ile koymak mümkündür. Bakteriyi kan tahlillerinde ayırmak oldukça zordur. Hastalığın başlangıcında 2 hafta ve 4 hafta sonrası hastalığı belli eden antikorların ölçümü teşhisi koymada oldukça fayda sağlamaktadır.
Tifüs Tedavisi
Hastalık tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Hastalığın tedavisinde genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastalık ülkemizde fazla görülmez. Temizlik koşullarına dikkat etmelidir. Tifüs hastalığı olan kişilerin beslenmesi kolay gıdalardan ve bol sudan olmalıdır. Evcil hayvanlar beslemekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.