Ana Sayfa Sağlık 09.12.2015 Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi,Safra Kesesi İltihabı Tanısı,Safra Kesesi İltihabının...

09.12.2015 Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi,Safra Kesesi İltihabı Tanısı,Safra Kesesi İltihabının Tedavisi

403
0

Safra Kesesi İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Safra kesesi kanalının tıkanması sonucunda safra kesesi iltihabı ( kolesistit ) meydana gelir. Böyle bir durumda safra kesesi şişer ve gerilme yapar. Safra kesesi duvarında ödem ve dolaşım bozukluğu ortaya çıkar. Bu durum bozulma, çürüme ve delinmeye kadar gidebilir. Safra kesesi kanalının tıkanması çoğunlukla kese içinde taş ve çamurun oluşmasından kaynaklanır. Safra kesesi iltihabının 2 çeşidi vardır. Bunlardan ilki kronik (müzmin ) safra kesesi iltihabında safra büzülür ve gerektiği gibi görevini yapamaz. Sürekli olarak safra salgısı olduğu için kesenin hacmi büyür. Kişinin karın bölgesinde özellikle yemeklerden sonra gaz ve gerginlik oluşur. Akut safra kesesi iltihabı ise; safra yollarında bulunan taşın sebep olduğu bir hastalıktır.

Safra Kesesi İltihabının Belirtileri

Safra kesesi iltihabının en belirgin belirtisi karında oluşan ağrıdır. Ağrı, özellikle karnın sağ alt bölgesinde oluşur ve bu ağrıya zamanla ateşte eşlik eder. Yemek yedikten sonra kişide mide bulantısı ve kusma oluşabilir. Ağrıların oluşması dalga dalgadır ve uzun sürer. Özellikle safra kesesinin olduğu yere elinizle baskı uyguladığınız zaman ağrının şiddeti artar. Ağrı olduğu zaman kişinin benzinde sararmalar ve bazen döküntüler oluşabilir. Ağır bir şekilde ortaya çıkan hastalık 4 – 5 gün boyunca devam eder.

Safra Kesesi İltihabı Tanısı

Hastalığın teşhisi için doktor muayenesi şarttır. Fiziksel muayene yeterli görülmez ise diğer tahlillere başvurulur. Hastalığın belirtileri oldukça açık olduğundan fiziksel muayene çoğu zaman yeterli olmaktadır. Bazen hastalığın gelişme evresinde çekilecek olan röntgen iltihaba neden olan taşın görünmesinde yardımcı olacaktır.

Safra Kesesi İltihabının Tedavisi

Hastalığın tedavisi için ilk olarak tıkanmaya neden olan taşın durumuna bakılır. Bu da en güzel röntgen ile görülür. Ameliyat gerektiren bir durum söz konusu ise laparoskopi tekniği kullanılarak ameliyat yapılır. Bu teknik sayesinde ameliyat yapılacak olan bölgeye küçük delikler açılıp işlem yapılır. Uç kısmında bir kamera buluna bir alet ile safra kesesinin iltihaplı alanı teşhis edilir ve ameliyat buna göre yapılır. Ameliyat sırasında bölgede çamur ve taşlar tamamen temizlenir. Çok gerekli görüldüğü takdirde safra kesesi tamamen alınabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz