Ruam hastalığı, meslek hastalığı ya da sakağı olarak da bilinir. Halk arasındaki adı mankafadır. Bu hastalık genellikle tek tırnaklı hayvanlarda görülür. Ruam hastalığı bulaşıcıdır ve ölümcül bir hastalık türüdür. Bu hastalık en çok atlarda görülür. Ancak eşek ve katırlar için de riskli bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan hayvanlar kısa sürede ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalırlar.
Ruam hastalığına yakalanan hayvanlarla temasta bulunan insanlara da bu hastalık geçebilir. Hayvanların burunlarında meydana gelen akıntıların insan vücudu üzerindeki yara ile teması sonucunda hastalık insana bulaşabilir. Çok zorunlu bir durum söz konusuysa insanlar koruyucu bir eldiven yardımıyla hayvana fiziksel müdahalede bulunmalıdırlar. Ruam hastalığına yakalanan bir hayvanın diğer hayvanlardan da uzak tutulması gerekir. Çünkü hastalık hayvandan hayvana da bulaşabilir. Ruam hastalığına karşı koruyucu amaçlı olarak herhangi bir aşı türü veya serum bulunamamıştır. Bu hastalık genellikle Afrika ve Asya ülkelerinde görülür. Türkiye’de bu hastalığa karşı veterinerlerin yürüttüğü birçok klinik çalışma mevcuttur. Bu çalışmalar sayesinde hastalıkla karşılaşma ihtimali en düşük seviyeye indirilmiştir. Ruam hastalığı, diğer adıyla sakağı, deri ve asıl sakağı olmak üzere ikiye ayrılır. Deri sakağında hastalık deride meydana gelir. Asıl sakağıda ise hastalık mukozada meydana gelir ve gelişir. Sümük bezlerinde yaraların açılmasına neden olur. Yaraların içinden siyah renkte bir sıvının aktığı görülür. Ruam hastalığına yakalanan hayvan çok hızlı ve kısa bir sürede zayıflar. Bu hastalığa yakalanan hayvanlar için tedavi çok zordur. Genellikle bu tip durumlarda hayvanların kısa sürede yakılması ve öldürülmesi gerekir. Hastalıklı hayvanın cesedinin üzerine kireç dökülür ve bir çukur içerisinde gömülür.
Akciğer ruamı da yine ruam hastalığının bir diğer çeşididir. Akciğer ruamına yakalanan hayvan solunum problemleri yaşar. Öksürük ve ateş de hastalığın diğer belirtileridir. Birçok ülkede kanunen bu hastalığın ihbar edilmesi, hayvan sahipleri veya veteriner hekimleri için zorunlu tutulmuştur. Bu hastalığın geniş tedavisinde bazı antibiyotiklerden yararlanılır. Genel tedavilerde ise yaralara genellikle pansuman yapılır. Vücuttaki su kaybına dikkat edilmesi gerekir. Hasta hayvanın odası ve eşyaları sürekli olarak hastalık süresince ve sonrasında düzenli olarak temizlenir.