Ana Sayfa Sağlık Romatizmal Hastalıklar

Romatizmal Hastalıklar

429
0

Romatizmal Hastalıklar

Kemikler, kaslar , eklemler ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı ve hareket kısıtlılığına, bazen de şişlik ve şekil bozukluluğuna neden olan hastalıkların bütününe romatizma denilmektedir. 200den fazla çeşidi bulunmaktadır. İleri yaşlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Romatizmal hastalıkların nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak genetik faktörler , yaş , cinsiyet, bazı ilaçlar, kaza sonucu oluşan zedelenmeler, iklim gibi faktörler neden olarak gösterilebilir.

Romatizmal hastalıklar iltihaplı ve iltihapsız olarak iki başlık altında incelenebilir.  İltihaplı romatizma genel anlamda mikropların neden olduğu, bağışıklık sisteminin bozulması ve ürik asit gibi maddelerin yaptığı hasar sonucu oluşan iltihap şeklinde görülür. Belirtileri :ateş, kilo kaybı, iştahsızlık, lenf bezlerinde büyüme, tükrük bezlerinde büyüme, ağız ve göz kuruluğu, saç dökülmesi, deride güneş duyarlılığı, ağız yaraları, genital yaralar, deri döküntüleri, soğuk ya da stresle tetiklenen parmaklarda sararma veya morarma gibi renk değişiklikleri, yutma güçlüğü, kas güçsüzlüğü gibi şikayetler de görülür.

İltihaplı olmayan romatizmada eklem bölgelerinde aşınma ve incelme görülür. Kemik çıkıntısı oluşabilir veya kaza sonucu meydana gelebilir.Genel belirtileri boyun, sırt, kol, bacak yumuşak dokularında ağrıdır.En yaygını halk arasında kireçleme olarak adlandırılan türüdür. Romatizmal hastalıkların bulundukları bölgeler :

Yumuşak doku romatizması; selülit, dirseğin sürtünmesi sonucu oluşan rahatsızlık ve omuz eklemi rahatsızlıkları yumuşak doku romatizmalarıdır. Kireçlenme, belkemiği romatizması, SLE, gut ve akut eklem romatizması buna bağlı olarak oluşur.

Eklem romatizmaları,

İç organ romatizmaları gibi bölgelerde oluşabilir.

Romatizmal hastalıkların belirtileri :

Eklem ve kas ağrıları

Eklemlerin sertleşmesi

Hafif ve orta şiddetde kısa süren vücut ağrıları

Toplumda en sık rastlanan romatizma türleri : Osteoartrit ,osteoporoz, eklem iltihabı , lupus , ankilozan Spondilit , gut hastalığı  ve behçet hastalığıdır.

Romatizmal hastalıkların tedavisinde kortizonsuz ilaçlar tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra romatizmal hastalıkların ortak tedavisi olarak kullanılan eklemlerin dinlendirilmesi, düzenli egzersiz, uygun bir beslenme programı, iltihabı azaltan ilaç kullanımı ve eklemlerin doğru kullanılması tercih edilmektedir.

Romatizma hastaları için yaşamı kolaylaştıran öneriler:

Beslenmeye dikkat edilmeli çünkü kilo aldıkça ekleme binen yük miktarı artar. (sebze, meyve ve tam tahıllı gıdalar tercih edilmeli )

Aşırı sıcak veya aşırı soğuktan uzak durulmalı

Yatak istirahati önemli ancak uzun tutmamak koşuluyla. Ağrı ve şişlikler için istirahat faydalıdır.

Egzersiz ve spor yapmak kas ve eklemler için faydalıdır.

Kesinlikle alkol tüketilmemeli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz