Akdeniz Humması
Akdeniz humması, diğer isimleriyle Bruselloz veya Malta hummasıda denilen Brucella bakterilerinin bulaşmasıyla ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Aslında hayvan hastalığı olan Akdeniz humması hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları ile çevreye yayılmasıyla insana ve hayvan vücuduna bulaşır. Akdeniz hummasına neden olan brusella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda yavru atma, kısırlık ve meme hastalıklarına neden olmaktadır.Bulaşma yolları :
Kesik, sıyrık veya göze direkt temas halinde bulaşır.
Hasta hayvanın sütü ve bu sütle yapılan ürünlerinin(yoğurt hariç) tüketilmesiyle.
Nadiren cinsel yolla veya kan trasfüzyonu ile bulaşabilir.
Ayrıca normal pişirme ısısında brusella mikrobu ölür. Bu nedenle et ve hayvan sakatatları iyi pişirildiği sürece bulaşma olmaz ancak iyi pişirilmemiş etlerin yenmesi ile bulaşma ihtimalide bulunmaktadır.
Akdeniz humması belirtileri İlk aşamada genel enfeksiyon belirtileri görülür.İlerledikçe yüksek ateşin ve bunun yanı sıra bu hastalığın en büyük belirtisi sık sık gerçekleşen üşüme şeklindeki titremelerdir. Yüksek ateş, gece terlemeleriyle birlikte düşmeye başlar ve gündüz vakti yeniden rahatsızlık vermeye başlar. Aşırı terleme , iştahsızlık, vücut ağrıs ve halsizlik bir diğer belirtiler arasındadır. İştahsızlık hastalığın ilk döneminde en net görülen belirtilerden birisidir, bununla birlikte hasta normal bir insana göre daha çabuk yorulur ve nefessiz kalır. Hastalığın varlığı kan testi ile anlaşılır.
Akdeniz humması tedavi edilmediği takdirde oldukça tehlikelidir. Brusella mikrobu tüm organları tutabilir. Akdeniz hummasında kalp tutulumu olduğunda ölüm riski oldukça yüksektir.Mikrop beyinede tutunabilir. Ayrıca tedavisiz kaldığında beyin, kas ve iskelet sistemi ile ilgili kalıcı problemler ortaya çıkabilir.
Akdeniz humması tedavisi hastalığın yerleştiği bölgeye göre 1-3 ay arası kullanılan antibiyotikdir. Kullanılan antibiyotiklerin yan etkileri olabilecğinden doktor kontrolünde kulanılması şarttır. Hastalığın tekrarlamaması ve tamamen iyileşme göstermesi için yeterli dozda ve gereken sürede düzenli antibiyotik kullanımı şarttır.
Akdeniz hummasından korunma yolları :
Kaynatılmış veya pastörize sür tüketimi
Evcil hayvanlar veterinet kontrolünde olmalı ve aşılanmalı
Mezbahane işçileri, veterinerler, hayvan bakıcıları gibi hayvanlarla yakın temas içinde olan kişiler hayvan atıkları ile temas etmemeli eldiven vb. kullanmalı