Ana Sayfa Sağlık Prostat Kanseri

Prostat Kanseri

443
0
rostat kanseri, erkeklerin üreme sisteminde yer alan prostat bezinde gelişen bir önemli bir kanser türüdür .Prostat kanserinin pek çoğu yavaş yavaş ve sinsi bir şekilde  gelişim göstermektedir. Bununla birlikte, daha hızlı bir şekilde gelişme gösterenleri de mevcuttur. Prostat kanserindeki hücreler prostattan vücudun farklı kısımlarına, özellikle de kemiklere ya da lenf düğümlerine yayılabilmektedir. Başlangıç aşamasında herhangi bir belirti göstermeyebilir. İlerki aşamalarda ise idrar yaparken zorluk, sırtta ya da işeme esnasında ağrıya neden olabilmektedir. İyi huylu prostat büyümesi şeklinde de  bilinen hastalık benzer belirtiler verebilmektedir. İleriki aşamada meydana gelen diğer belirtiler içinde düşük sayılı alyuvar hücresinden kaynaklanan yorgunluk da sayılabilir.
 
Prostat kanseri riskini tetikleyen faktörler yer alan durumlar arasında yaşın ileri olması, soya çekim ya da ırk gibi etkenler sayılabilir. Prostat kanserlerinin yaklaşık yüzde 99’u 50 yaş ve üzeri yetişkin kimselerde görülmektedir. Birinci derece akrabalar arasında bu hastalığı taşıyan kimseler var ise hastalık riski daha da yükselmektedir. Bu hastalığın, ABD’de siyah nüfusta beyaz nüfusa göre daha da yaygın olduğu gözlenmiştir. Hastalıkta rol sahibi olan diğer önemli olan etkenler ise işlenmiş et, süt ürünleri, kırmızı et açısından çokça ya da belli başlı sebzeler açısından az beslenmeyi içerebilmektedir. Prostat kanseri için tanı konulurken biyopsiden yararlanılır. Bunun hemen arkasından, kanserin vücudun farklı kısımlarına yayılıp yayılmadığının belirlenmesi amacı ile tıbbi görüntüleme gerçekleştirilebilir.
 
Birçok durum aktif veya yakın izlem ile güvenli bir biçimde takip edilebilir. Diğer farklı tedaviler ise cerrahi operasyon,radyoterapi, hormon tedavisi veya kemoterapi şeklinde seyir etmektedir. Hastalık sadece prostatın içinde ise  tedavi mümkün kılınmaktadır. Hastalığın kemiklere yayılmış olduğu hasta çeşitlerinde ise diğer tedavilerin yanında ağrı kesiciler ve bifosfonatlar oldukça etkili ve faydalı olabilmektedir. Tedavi sonucunda oluşacak olumlu durum hastanın yaşı, diğer sağlık sorunlarının olup olmadığı ve kanserin ne kadar sinsi ve yaygın olduğu ile alakalıdır. Prostat kanseri hastası olan çoğu kişide hastalığın sonucu ölüm değildir. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile, hastalık yayılmadan müdahale mümkündür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz