Omuzda Sinir Sıkışması ve Tedavisi
Sinir etrafında bulunan doku üzerine aşırı baskı uygulandığı zaman ortaya omuzda sinir sıkışması gibi bir durum ortaya çıkar. Bu olay sinir sıkışması, incinmeler veya omuzdaki dokunun şişmesine neden olan durumların varlığı ya da zarar gören kemiklerden kaynaklanıyor olabilir. Omuzda sinir sıkışmasının birden fazla farklı sebebi olabilir. Bazen kemik veya kıkırdak doku incinebilir ama genellikle omuzda sinir sıkışması kasların veya bağ dokulardaki incinmelerden kaynaklanır.
Omuzda Sinir Sıkışmasının Belirtileri
Kişinin omzunda sinir sıkışması olduğuna dair bazı ipuçlarını şöyle sıralayabiliriz.
- Sinir baskıya uğradığı için kolda uyuşukluk veya his kaybının olması, kol boyunca batma ve iğneleme şeklinde karıncalanma hissi, sinirin sıkıştı alandan keskin bir ağrı yayılması, sinir sıkışmasının yeri omurgaya yakın bir yerde oluşmuşsa hapşırma ve bazı hızlı hareketler ağrının artmasına ve kaslarda güçsüzlüğe neden olur, belirtiler dinlenme ve uyuma halindeyken daha da artar.
Omuzda Sinir Sıkışması Nedenleri
Bu duruma sebep olabilecek birkaç farklı durum mevcuttur.
Hatalı Duruş: Şişmanlık sorunu yaşayan kişilerin duruşlarında gösterdikleri bozukluk sinir sıkışması riskini artırmaktadır.
Hamilelik: Hamilelikten dolayı bayanların şişkinlik durumu sinirlere ve sinir yollarına fazla baskı uygulayacaktır.
Büyük Göğüslü Olmak: Bayanların göğüslerinin büyük olması duruş bozukluklarına neden olacağından omuzda sinir sıkışması olasılığı yükselmektedir.
Şişmanlık: Kişinin şişman olması da omuzda sinir sıkışması ihtimalini artıran nedenler arasında bulunmaktadır. Fazla ağırlık kaslara ve sinirlere aşırı yük bindireceğinden sinir sıkışmasının görülme olasılığı da artmaktadır.
Karpal Tünel Sendromu: Daha çok kadınlarda görülen bu rahatsızlık sinir sıkışmasına neden olabilir.
Omuzda Sinir Sıkışmasının Tedavisi
Doktora başvurduğunuz zaman doktor sizden tıbbi geçmişinizi isteyecektir. Kolunuzun hareket yeteneğini anlamak için bazı kas tetkikleri ve egzersizleri uygulayabilir. Ayrıca sinir sıkışmasının altında yatan esas sebebi öğrenmek için MR ve kan testleri de isteyebilir. Kişiye sinir sıkışması teşhisi konulduktan sonra ağrıyı azaltmaya yönelik egzersiz hareketleri verilir. Bu egzersizler arasında çene uzatma, omuz silkme ve bank hareketi bulunmaktadır. Sinir sıkışmasının tıbbi tedavisi sırasında steroid içermeyen iltihap sökücü ilaçlar da kullanılmaktadır. Sinirin çevresindeki şişkinliğin indirilmesine çalışılır. Eğer ağrı şiddetli boyutlarda ise o zaman ağrıyan bölgeye enjeksiyon yapılabilir.