Ana Sayfa Sağlık Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

451
0

Diş Eti Hastalıkları ve Tedavisi

Diş eti hatalıkları sırasında dişi çevreleyen ve saran, kemiğe kadar ilerleme gösterebilen iltihap meydana gelebilir. Dişlerin üzerinde oluşan yapışkan ve renksiz plaklar bakteriler yüzünden oluşmaktadır. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması ve diş ipinin düzenli olarak kullanılmaması dişlerde plak oluşumunun sebebidir.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri

Diş eti hastalıklarında en önemli belirti dişlerde oluşan kanamalardır. Sağlıklı bir diş etinde kanama görülmez. Diş etinde kızarma ve şişme olması ile diş etlerinde meydana gelen çekilmeler nedeniyle diş kökleri ortaya çıkar. Bu durum sonucunda dişler aşırı hassaslaşır. Diş eti kenarlarında veya dişlerin arasında diş taşlarından dolayı siyah noktalar meydana gelir. Diğer belirtiler arasında; diş ve diş eti arasında iltihabi bir durumun olması. Dişlerde, sallanma, uzama ve aralarında açılma olması. Ağızda kötü bir kokunun oluşması. Ağız içinde kötü bir tat olması.

Diş Eti Hastalıklarının Aşamaları

Gingivitis: Bu diş eti hastalıklarının en hafif olanıdır. Hastaların çektiği rahatsızlık en az seviyededir. Bu duruma genellikle ağız ve diş temizliğine gerekli önemin verilmemesi neden olur. Dişlerde biriken yiyecek artıkları bakteri oluşumunu hızlandırır. Bunun sonucu olarak da gingivitis oluşumu için zemin hazırlanmış olur.

Periodontitis: Gingivitis aşamasından sonra diş etleri tedavi edilmediği zaman bu durum ilerler ve kemiğe kadar gelir. Diş plağı da diş etlerinin arka tarafına inerek burada gelişmeye başlar. Bakteriler hem diş etlerini hem de diş eti dokularına zarar vermeye başlarlar. Bu aşamada diş etlerinde oluşan iltihabi duruma periodontitis denir. Bu diş hastalığının agresif ve kronik olmak üzere 2 çeşidi vardır. Tedavi edilmediği zaman ileride kişinin diş kayıpları kaçılmazdır.

İlerlemiş Periodontitis: Bu diş eti hastalıklarında son aşamadır. Dişleri saran lifler ile kemik hasar görmüştür ve dişlerde sallanmalar meydana gelir. Dişler görevlerini yerine getiremez ve uygulanan tedavide olumlu bir sonuç vermez ise dişler çekilir.

Diş Eti Hastalıkları Sebepleri

Kinin genetik yatkınlığı. Sigara kullanımı. Stres. Beslenme bozukluğu. Aşırı şişmanlık. Eksik alınan vitaminler. Dişlerin sert bir şekilde fırçalanması. Hamilelik döneminde salgılanan hormonlar. Yanlış ve kalitesiz diş protezlerinin kullanılması. Kan kanseri. Şeker hastalığı. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan iskorbüt hastalığı. Kan inceltici, doğum kontrol, kalp, antideprasan ilaçlar kullananlar ağız ve diş sağlığına ayrı bir özen göstermelidir.

Diş Eti Hastalıkları Tanısı

Hasta, diş doktoruna gittiği zaman doktor diş etlerinin genel bir görünümünü inceleyecektir. Hastanın dişlerinde kızarıklık, şişme ve kanama durumları var ise periodontal muayene yapılır. Muayeneden sonra doktor nasıl bir yol izleyeceğine karar verir.

Diş Eti Hastalıklarında Alınması Gereken Önlemler

Ağız içi hastalıkların önlenmesi için ilk olarak diş ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir. Düzenli olarak dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanımı alışkanlık haline getirilmelidir. Böylelikle diş plağı oluşumu engellenir. Ayrıca belli aralıklar ile diş doktoruna gidilmelidir. Diş taşlarının belli aralıklar ile temizlenmesi gerekir.

Dişeti Çekilmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş eti çekilmesi bir hastalık değildir. Bu durumda dişin mine tabakasının altında yer alan ve sağlıklı dişlerde diş eti ile örtülü bulunan kök düzeyi açığa çıkmaktadır. Diş etinin çekilmesi tıp dilinde “ Diş Atrofisi” olarak bilinmektedir. Bu doku sarımtırak bir renktedir ve hemen fark edilir. Diş eti tedavisinde bu duruma neden olan olay araştırılmalıdır. Ciddi olan diş eti çekilmeleri sırasında diş etinin tekrar sağlık konumuna dönmesi mümkün olmamaktadır. Erken fark edilip tedavisi yapılırsa diş etlerinde herhangi bir çekilme olmaz. Tedaviye geç kalınırsa diş kayıplarının olması kaçınılmazdır.

Diş Eti Hastalığı Belirtileri

Diş eti hastalığının belirtileri arasına şu belirtileri sayabiliriz. Dişleri fırçalarken kanaması. Dişlerde hassasiyet ve ağrı olması. Dişetlerinde ödem ve kızarıklık. Dişlerde kaşınma hissi. Ağızda kötü bir koku. Dişlerin sallanması. Diş köklerinin açığa çıkması.

Diş Eti Çekilmesi Sebepleri

Dişlerde taş olması. Ağız ve diş temizliğinin düzgün yapılmaması. Dolgularda taşkınlık. Dişlere uygunsuz yapılan kron ve köprüler. Bruksizm rahatsızlığının olması. Dişlerin yanlış bir şekilde fırçalanması. Genetik yatkınlık. Priodontal hastalıkların olması. Yaşın ilerlemesi. Dişleri aşırı sıkmak veya gıcırdatmak. Dişlerde bakteri plaklarının olması. Dişetlerinde iltihabi durumların olması. Travmatik ve cerrahi yaralanmaların olması. Dudak, kas ve yanak bağlantılarının diş etlerine yakın bir konumda durması. Diş etleri arasına gereksiz şekilde iğne ya da kürdan sokularak diş etlerine zarar verilmesi. Aşırı sigara kullanımı. Kötü beslenme koşulları sonucu bağışıklık sisteminin zayıflaması. Şeker hastalığı. Doğum kontrol, antideprasan ve bazı kalp ilaçlarının kullanılması. Vücutta oluşan hormonsal değişiklikler. Stres altında olma.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti bir kere çekildi mi onun tekrar eski durumuna dönmesi imkânsızdır. Diş eti çekilmesinde tedavinin amacı daha çok diş eti çekilmesinin ilerlemesini önlemeye yönelik olmaktadır. Diş etinin çekilmesinde rol oynayan bakteri ve diş taşları temizlenir. Tedavi sırasında açıkta kalan bakteri ve diş taşları alındıktan sonra diş etinin tekrar dişe yapışması sağlanır. Diş eti çekilmesi tedavisi yapılmadığı takdirde ileriki aşamalarda diş düşer ya da çekilmesi gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz