Çene Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
Çenede meydana gelen ağrı birçok sebepten dolayı kaynaklanıyor olabilir. Özellikle bu durum diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığı olan kişiler ile çiğnemesi zor olan besinleri yiyenlerde daha sık görülmektedir.
Çene Ağrısının Nedenleri
Çene ağrısının en yaygın nedenlerinden bir tanesi de çene eklemi fonksiyon bozukluğudur. Alt çeneyi kafatasına bağlayan eklemin adı çene eklemidir. Üst çene hareketsizdir. Alt çenenin hareket etmesini sağlayan eklemdir. Bu eklemde oluşabilecek herhangi bir rahatsızlık ya da arıza çene eklemi fonksiyonu bozukluğuna neden olur. Çene eklemi fonksiyonunda herhangi bir bozukluk meydana geldiğinde bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilerden bazıları şunlardır; Çene kasında kasılmalar. Baş ağrısı. Boyunda oluşan ağrı. Diş ağrısı. Çiğneme ve ağzı açmada oluşan zorluklar. Çene hareket ettirilirken gıcırdama ve çıtırdama seslerinin gelmesi. Bu belirtiler kişi bir şey çiğnediği zaman veya aşırı stresli olduğunda daha fazla artabilmektedir. Çene eklemi fonksiyon bozukluğunun oluşmasının 3 ana sebebi vardır.
Bruksizm: Diş sıkma olarak da bilinen Bruksizm rahatsızlığı özellikle evhamlı, aşırı stresli ve sinirli insanlarda daha sık görülür. Bu tür insanlar uykularında dişlerini sıktıkları ve gıcırdattıkları için çene eklem kasları hasar görür ve çenede ağrı oluşur. Dişlerin çiğneme yapan kısımlarında aşınma meydana gelebilir.
Miyofasyal Ağrı Sendromu: Bu durum genellikle bir kasın ya da kasların devamlı olarak kasılması sonucu ortaya çıkar. Vücut duruşu düzgün olmayan ya da eklem iltihabı olan kişilerde daha fazla görülür.
Dişlerin Bozukluğu: Dişleri eksik, yamuk ya da orantısız olan kişilerde çene tam olarak kapanmaz. Ağrı kendisini konuşurken ya da çiğnerken hissettirir. Çene ağrısına sebep olan diğer nedenleri de şöyle sıralayabiliriz.
Çene Kanseri: Alt ve üst çenede oluşan kanserli hücreler daha sonra tüm vücuda yayılırlar. Çenede oluşan ağrılar, çenenin uyuşması, devamlı çıkan yaralar, yumrular, çene dışında ve ağzın içinde meydana gelen anormal büyümeler çene kanseri belirtileri arasındadır.
Tetanos: Tetanos bakteriyel bir enfeksiyon olduğu için çene kilitlenmesine sebep olabilir. Kişi ağzını açarken ya da bir şeyi yutarken zorlanır. Çünkü çene kaslarında acı veren bir spazm oluşur.
Kalp Krizi: Bu durum kendisini şiddetli bir çene ağrısının meydana gelmesiyle belli eder. Çenenin sol tarafında hissedilir. Kalbin kendisine ait acı reseptörleri olmadığı için sinyalleri çevre organlara gönderir. Bu organlar içinde de en sık sinyal gönderilen yerlerin başında sol kol ve çene gelmektedir.
Çenenin Çıkması ya da Kırılması: Nefes darlığının olması, ağızda kan, çenenin durumunun aniden değişmesi ve çeneyi hareket ettirmede yaşanan zorluklar çene çıkması ve kırılmasının olduğunu göstermektedir.
Çene ağrısı bazen sinüzit, iltihabi durumlar, kemiklerde iltihaplanma ve yaşa bağlı olarak dokularda aşınma meydana gelmesi sonucu da oluşabilmektedir.
Çene Ağrısının Tedavisi
Çene ağrısının temel nedeni çene fonksiyonu bozukluğundan kaynaklanıyorsa bu durum genelde kolay bir tedavi ile ortadan kaldırılmaktadır. Tedavi kişinin hangi tür çene fonksiyonu bozukluğuna sahip olmasına göre değişiklik gösterecektir. Bunun yanında terapi ve antidepresan ilaçlar, ağrı için kullanılan ilaçlar, diş sıkma ve gıcırdatmadan dolayı çene ağrısı çekenler için gece ağızlığı ve yukarıda önerilen tedaviler herhangi bir olumlu sonuç vermez ise ameliyat yapılır.