Ana Sayfa Sağlık Mide Delinmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Mide Delinmesinin Nedenleri ve Tedavisi

479
0

Mide Delinmesinin Nedenleri ve Tedavisi

Mide delinmesi sırasında mide duvarı herhangi bir sebepten dolayı karın boşluğuna açılır ve bunun ardından midede bulunan asit, sıvı ve diğer gıda artıklarının karına boşalması işlemi olur. Vücuttaki protein sindirimini yapan organ midedir. Mide protein yapılı bir organdır. Midenin iç yüzü mukoza denen bir tabaka ile kaplıdır. Bu mukoza sayesinde mide zarar görmez. Yalnız midenin iç yüzeyinde bu tabaka olmadığı zaman herhangi bir bölgesinde midede yanma olur. Bununla beraber derinlerden gelen acımtırak bir tat da vardır. Bu duruma önem verilmelidir çünkü ilerleyen aşamalarda mide delinmesi ortaya çıkabilir.

Nedenleri

Mide de oluşan delinmenin dört ana nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden ilki ve en sık görüleni peptik ülser delinmesidir. Yeterli bir tedavi uygulanmadığı zaman peptik ülserler zaman içinde mide duvarında incelmeye ve midenin ani bir şekilde delinmesine sebep olur. Peptik ülserler genellikle mide kanamasına ve mide delinmesine neden olurlar. Ülsere bağlı olarak oluşan mide delinmelerinin büyük bir kısmı midenin ön tarafında olur. Sebep olarak ise bu bölgede destekleyen bir organın olmamasıdır. Kanama yapan mide ülserleri ise midenin arka duvarında olur. Bir diğer mide delinmesi ise iyatrojenik mide delinmesidir. Bu tür oluşan mide delinmeleri işlem sırasında tespit edilirler. Onarılmaları oldukça kolaydır. İleride herhangi bir sorun çıkartmazlar. Travmatik mide delinmelerine, kesici alet ile yaralanmalar, trafik kazası geçirme, yüksek bir yerden düşme ve künt travma gibi durumlarını örnek gösterebiliriz. İdeopatik mide delinmesine ise nedeni belli olmayan mide delinmelerini içerir.

Belirtileri

Mide delinmesi meydana geldiği zaman en yaygın olarak görülen belirtilerin başında göbek ve mide kemiği arasında bir yanma hissedilmesidir. Ağrı değişken olduğundan şiddeti de farklılık gösterir. Delinmesinin ilk aşamasında kişinin mide bölgesinde aşırı ve ani bir şekilde kasılma ve ağrı meydana gelir. Böyle bir durum mide asidinin ve içeriğinin karın boşluğuna doğru aktığının kanıtıdır. Bu aşamada teşhis konulan hastalar şanslıdır çünkü hemen tedavisine başlanılır. Bu basamaktan sonra mide içeriğinin büyük bir kısmı karın boşluğuna boşalır. Bu içerik daha önceden orada bulunan peritoneal sıvı ile sulandırılır. Kişi bu aşamada geçici bir rahatlık yaşar. Bu rahatlığın yanında hastaya verilen ağrı kesici ilaçlar ile serumlar bu tehlikeli durumun sinsi bir şekilde ilerlemesine neden olur. Bu olaydan 12 – 24 saat sonra karın boşluğunda bulunan midenin içeriği bakteri enfeksiyonuna neden olur. Bu durum hastanın karnında yaygın ve şiddetli bir ağrı olmasına, çarpıntı, mide bulantısı, kusma, ateş ve nefes darlığı gibi durumlar meydana gelir. Bu aşamada tedaviye başlanılsa bile hayati tehlike vardır.

Teşhisi ve Tedavisi

Mide delinmesinin teşhisi için birçok yol bulunur. Bu yöntemler arasında; endoskopi, baryum sülfat, biyopsi ve son olarak C14 nefes testidir. Endoskopi testinde kişinin yemek borusuna esnek bir tüp yerleştirilir. Biyopsi testinde ise küçük bir doku parçası alınır. Mide delinmesinin tedavisinde genel olarak ilaçlar, hayat tarzında değişiklik yapılması ve cerrahi girişim bulunmaktadır. Cerrahi yöntem ile ilaçların her zaman yan etkisi olduğundan çoğunluk olarak kişinin hayat tarzında değişiklik yapması önerilmektedir. Mide delinmesi riski taşıyan insanlar mideyi tahriş edici yiyeceklerden kaçınmalıdır. Doktorlar tarafından tavsiye edilen bir diyet programını uygulamak ülser ile bağlantısı olan bu hastalık için büyük önem taşımaktadır. Antibiyotikler, H2 blokörleri ve asit pompası inhibitörleri tedavide kullanılan en etkili ilaçlardır. Eğer bu ilaçlar etkili olmaz ise ameliyat seçeneği değerlendirilir. Ameliyatta en çok tercih edilen yöntem laparoskopi yöntemidir. Bu ameliyatta enfeksiyon riski ve komplikasyonların görülme olasılığı çok düşüktür ve hastanın iyileşme süresi çok kısadır.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz