Ana Sayfa Sağlık Bacakta Sinir Sıkışması Neden Olur ve Tedavisi

Bacakta Sinir Sıkışması Neden Olur ve Tedavisi

543
0

Bacakta Sinir Sıkışması Neden Olur ve Tedavisi

Sinir sıkışması, ilgili olan sinirin üzerindeki aşırı baskıdan kaynaklanan bir durumdur. Bacaklar, kemik, tendon, kıkırdak ve kaslardan oluşmuştur. Bu dokulara herhangi bir nedenden dolayı gerilme, sıkma ve basınç uygulandığı zaman bacakta bulunan sinirler zarar görür ve bacakta sinir sıkışması durumu ortaya çıkar.

Belirtileri

Beyin ile vücudun diğer bölümlerini birbirine sinirler bağlar. Eğer vücudun belli bölümlerinde sinirler zayıflar ise besleyici maddelerin gitmesinde bir azalma olacaktır ve sinirin elektriksel uyarım yeteneği ortadan kalkacaktır. Bacakta sinir sıkışmasının bazı belirtileri vardır. Bu belirtiler arasında şunları sayabiliriz. Bacakta “ uykuya dalma “ olarak bilinen bir uyuşukluk hissedilir. Uyuşukluk kişinin hareket etmesini zorlaştırır. Ayrıca bacak ağırlaştığından kontrol etmesi de zorlaşır. Ağrının oluşması bacakta sinir sıkışmasının en önemli belirtisidir. Ağrı, sinirin sıkıştığı bölgenin dış kısmına yayılabilir. Böyle bir durumda ağrı, dizinizden kalçanıza veya ayağınıza doğru yayılması anlamına gelmektedir. Yanmanın olması bacakta sinir sıkışmasının bir diğer belirtisidir. Özellikle ağrının hissedildiği yerde bir şeyin yanıyor olduğu gibi bir his duyulur.

Bacakta sinir sıkışmasının belirtilerinden bir tanesi de kas çekilmesi ve istemsiz kasılmaların olmalarıdır. Ani bir şekilde ortaya çıkabilir ve bu durum sinirlerinize büyük zararlar verebilir. Bacakta sinir sıkışması sorunuyla karşılaşan kişilerde iğnelenme ve karıncalanma sık görülen bir durumdur. Bu durum bacağın herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir ve bu tür hisselere parestezi adı verilmektedir. Kas yorgunluğu sonucu bacakta sinir sıkışması meydana gelir. Çünkü oluşan bir sakatlık kan ve besleyici maddelerin kaslarınıza ulaşmasına engel olur. Oturmak veya ayakta durmak dahi kişide ağrıya neden olur veya kişide yorgunluk yapar. Bacakta meydana gelen sinir sıkışmaları geceleri daha fazla kötüleşir. Rahatsızlıktan dolayı kişi gece uykuya dalmada zorlanır.

Sebepleri

Genel olarak bacakta oluşan sinir sıkışmasının 3 ana temel nedeni bulunmaktadır. Sinir sıkışmasının en yaygın durumlarından biriside aşırı derecede kullanım olmasıdır. Bacağında sinir sıkışması olan kişiler bacaklarını aşırı derecede kullandıklarının farkında olmazlar. Bacakta oluşan sinir sıkışmasının en başta gelen nedeni budur. Bacağın aktiviteler nedeniyle aşırı kullanılması daha uzun mesafede bacağın eklemler ile birleşmesine neden olur. Örnek vermek gerekirse; bacak ile devamlı tekrarlayan hareketler yaparsanız bu durum bacağınızı saran dokulara baskı uygulayacaktır. Bacaklarda oluşan sakatlık durumları da bacakta sinir sıkışmasına neden olabilir. Sinirleri çevreleyen dokulardaki sarsılmalar bacak sinirleri üzerinde ciddi zararlar oluşturabilir. Sarsılma sırasında dokularda gerilme, sıkma ve basınç oluşabilir. Aşırı şişmanlık bacakta oluşan sinir sıkışmasının bir başka nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Aşırı şişmanlık kişinin hareketsiz bir yaşam sürdüğünün göstergesidir. Kişinin duruşunda da bir bozukluk olması bacakta sıkışmaya neden olabilir.

Tedavisi

Bacaktaki sinir sıkışması için tedavi yöntemleri olarak şunları deneyebilirsiniz. Yoga veya bazı esneme hareketleri sinir sıkışması yaşayanlar için uygun olabilir. Yalnız bunlar uygun miktarda ve doktor gözetiminde yapılmalıdır. Sıkışan sinirden dolayı oluşan ağrının azaltılması için tek ayak üzerine yoga uygulanması en etkili olan egzersizlerin başında gelmektedir. Sadece sağ ayağınızı bileklerinizin yanında ve pürüzsüz bir yerde tutun ve arkaya doğru kaldırmayı deneyin. Ardından öne doğru eğilin ve sol elinizi tutmaya çalışın. İltihabı azaltacak ve ağrınızı dindirecek ilaçlar alabilirsiniz. Sıkışan sinirinize 48 saat içinde buz kompresi uygulayın. Havluya sarılı buzları 20 dakika ara ile 2 saatte bir uygulayın. Sıkışan sinirin yerini sabitleyin. Özellikle dizler ve kaslarda ki esneme hareketlerini azaltmak bu yapıları çevreleyen sinirlerdeki basıncı azaltabilir. Sabitleme yaptığınız zaman sıkışmadan etkilenen sinirlerin daha fazla aşınmasını ve yırtılmasını da engellemiş olursunuz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz