Göz Ağrısının Sebepleri ve Tedavisi
Göz ağrısı ağrının nerede olduğuna göre 2 gruba ayrılır. Bunlardan ilki gözün yüzeyinde meydana gelen ağrı bir diğeri ise gözün içinde meydana gelen ağrıdır. Göz ağrısı oldukça yaygın görülen bir durumdur. Çok nadir olarak ciddi bir sorun meydana getirir. Ağrı genellikle ilaç ile tedavi edilir ya da herhangi bir tedavi gerekmeden kendiliğinden geçebilir. Göz yüzeyinde pürüzlülük, yanma ve kaşınma olayı sonucu göz ağrısı oluşabilir. Gözün yüzeyindeki ağrılar genel olarak yabancı bir cisimden, enfeksiyondan veya incinmeden kaynaklanabiliyor. Bu tür ağrılar çoğu zaman göz damlalarının kullanılması ve dinlenme ile geçmektedir. Gözün içinde oluşan ağrıda acılı, pütürlü veya çarpıntı şeklinde ağrılar ortaya çıkar. Bu tür ağrılar daha ciddi tedaviler gerektirir.
Gözün Yüzeyindeki Ağrı Nedenleri
Göz ağrısının en yaygın sebeplerinden biri göze yabancı bir cismin batması veya kaçmasıdır. Kirpik, kir, makyaj malzemesi ya da başka yabancı bir cisim girdiği zaman gözde tahriş, kırmızılık, sulanma ve ağrı meydana gelir. Göz kapaklarının iç yüzeyi ile göz akının bir bölümünü örten ince zarın iltihaplanması sonucu göz nezlesi meydana gelir. Genelde bunun sebebi alerjiler ya da enfeksiyonlardır. Orta düzeyde bir ağrı vardır. Oluşan iltihap kaşıntıya, kızarıklığa ve cerahat oluşumuna neden olur. Geceleri yatarken kontakt lens kullanmak veya lensler düzgün bir şekilde temizlenmediği zaman gözde tahrişe veya enfeksiyon meydana gelir. Buna bağlı olarak ağrı oluşur. Gözü kaplayan saydam bölüme kornea adı verilir. Kornea abrazyonu olan kişiler gözlerinin içinde bir şey varmış gibi hissederler. Kimyasal yanıklar ve parlamadan dolayı oluşan yanıklar gözde ciddi zararlar meydana getirirler. Bu yanıklar genel olarak gözün tahriş edici bir maddeye maruz kalındığı zaman oluşur. Çamaşır suyu veya kaynak ışığı gözlerde yaralanmaya, yanmaya ve ağrıya sebep olur. Göz kapağının kenarındaki yağ bezelerinin enfeksiyon kapması sonucu oluşan göz kapağı enfeksiyonu göz ağrısına neden olur. Gözde oluşan arpacıkta oldukça fazla ağrıya neden olabilir. Arpacığın etrafındaki alan dokunmaya karşı oldukça hassastır.
Gözün İçinde Oluşan Ağrının Nedenleri
Göz içinde oluşan ağrılardan bir tanesi de glokomdur. Glokomun belirtileri arasında bulantı, baş ağrısı ve görüş kaybı gelmektedir. Ani bir şekilde oluşan baskı acil bir durumdur ve tedavi edilmez ise kalıcı bir körlüğe neden olabilir. Gözün arka bölümünü beyne bağlayan sinirlerde iltihap olursa gözde görüş kaybı ve ağrı oluşur. Hastalık virüs veya bakteriler sonucu ortaya çıkabilir. Sinüslerde bir enfeksiyon gözlerin arkasında bir baskı oluşmasına neden olabilir. Enfeksiyonunun ciddi boyutlara ulaştığı zaman gözün birinde veya ikisinde ağrı oluşur. Migren ağrılarında da göz ağrısı olmaktadır. Göze bir cismin batması, göze alınan darbeler veya ciddi bir kaza geçirmekle gözlerde ağrılara neden olur.
Tedavisi
Göz ağrısının tedavisi ağrının nedenine göre değişiklik gösterir. En yaygın tedaviler arasında şunları sayabiliriz. Göz ağrısını tedavi etmenin en iyi yollarından bir tanesi de gözlerin dinlendirilmesidir. Bilgisayara, akıllı telefonlara ya da televizyonlara devamlı bakmak gözde yorgunluk yapar. Devamlı kontakt lens kullanan kişiler kornealarının iyileşmesi için bir süre lens yerine gözlük kullanabilir. Belfariti ya da arpacığı olan kişiler ılık ve nemli havlular ile göz kapağına kompres yapabilirler. Bu tedavi yöntemi ile tıkalı yağ bezeleri veya saç foliküllerini temizlemeye yardım eder. Göze yabancı ya da kimyasal bir madde temas ettiği zaman suyla yıkayınız. Gözde oluşan enfeksiyonları tedavi etmek için göz damlaları ve ağızdan alınan antibiyotikler etkili olur. Antihistaminler göz alerjisine bağlı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Glokom hastalığı olan kişiler gözün iç kısmında oluşan baskıyı azaltmak için göz damlaları kullanabilir.