Ana Sayfa Sağlık Meme İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Meme İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

483
0

Meme İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Memelerin bir enfeksiyon sonucu iltihaplanmasına meme iltihabı ( matitis ) adı verilmektedir. Bu durum her kadının başına gelebilmektedir ama genellikle meme iltihabı emzirmenin ilk 6 ayında daha sık görülmektedir. Memede oluşan iltihap annenin kendisini bitkin ve yorgun hissetmesine neden olur. Böyle olduğu zaman kadınların birçoğu bebeklerini emzirmeyi bırakmaktadır. Aslında anne bebeğini bu durumda da emzirmeye devam ederse iltihap temizlenecektir. Emzirme hiçbir şekilde bebeğe zarar vermez. Hastalık genellikle ilaç tedavisi ile iyileşebilir.

Meme İltihabının Sebepleri

Hastalığın oluşmasında en önemli neden kadının meme ucundan bakterinin girmesidir. Bebeğine meme veren annenin memesinin ucunda çatlak ya da yara var ise bakteri buradan vücuda girer. Bebeği emzirmek için uzun bir süre ara vermek veya memede ki sütün tam olarak boşaltılamaması hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalan anne farklı bir emzirme yöntemi deneyerek bebeğin meme ucunu iyice kavramasını sağlayarak memenin boşalmasına yardımcı olabilir. Böylelikle memede oluşan çatlaklıklar da ortadan kalkar.

Meme İltihabı Belirtileri

Hastalık, kendisini göğüste ağrı ile belli eder. Kızarıklık göze çarpar. Dokununca ele bir sıcaklık gelir. Bunun yanında kadında ateşte görülebilir. Titreme ve vücut ağrıları da bunlara eşlik eder. Bunlar hastalığın normal belirtileridir. Bir de meme iltihabının kötüye gittiğini gösteren belirtiler vardır. O belirtiler arasında; hastalıklı memeye yakın bölgede ki koltuk altındaki lenf bezlerinde şişme ve ağrı, kalp atışında hızlanma ve kötüye giden grip benzeri belirtiler vardır. Meme iltihapları tedavi edilmediği zaman kadınlarda meme apselerinin ortaya çıkmasına neden olur. Bu apseler ele gelir ve ağrı yapar.

Meme İltihabı Risk Faktörleri

Hastalığın daha çok emzirme dönemlerinde görülmesinin artmasına bazı faktörler neden olmaktadır. Bu faktörler arasında; daha önceden annenin meme iltihabı geçirmiş olması, memenin düzenli olarak ve tam olarak boşatılmaması memenin zamanla büyümesine ve fazla dolmasına neden olur. Bu durumda memede iltihabi duruma yol açar. Meme uçlarının çatlak ve tahriş olmasını da hastalık için risk oluşturmaktadır. Bunun sebebi bebeğin emzirme pozisyonunun iyi olmaması ya da bebeğin memeyi ağzına tam olarak alamamasıdır. Annede anemi hastalığının olması annenin çabuk yorulmasına ve meme iltihabı gibi enfeksiyonlara karşı direncinin düşük olmasına neden olur. Emzirirken kullanılan sutyenin çok dar ve sıkı olması da hastalığın oluşmasında risk oluşturabilir. Memede süt üretimini bastırmak için meme bağlayıcılarının kullanılması da risk oluşturmaktadır.

Meme İltihabı Tanısı

Doktor fiziksel bir muayene yaptıktan sonra bazı laboratuar testleri ister ve onların sonucuna göre teşhisini koyar. Tedaviyi kesinlikle doktor muayenesi olmadan kendi başınıza yapmayınız. Herhangi bir şüphe olması durumda mamografi ve ileri tetkikler istenebilir.

Meme İltihabı Tedavisi

Kullanılan antibiyotik ilaçlar genel olarak meme iltihabında başarılı olur. Hapları sonuna kadar kullanmalısınız. Antibiyotikler bebeğe zarar vermeyecektir. İlaçlar başlangıçta etkili olmaz ise o zaman doktor sütünüzden bir miktarı incelenmek için laboratuara gönderecektir. Tıbbi tedavin yanında dinlenerek, sıvı tüketerek ve ağrıyan memenize soğuk ve sıcak kompres yaparak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Bebeğinizi emzirmeye başlamadan 15 dakika önce hasta memenin üstüne ıslak bir bez koyun. Bu uygulamayı günde en az 3 defa yapın ki memede ki süt akışı artsın. Ayrıca hastalık kapmış olan memeye masaj yapılması da memede ki süt akışını hızlandıracaktır. Hastalık bebeğime geçer diye bir düşünceniz olmasın çünkü bebeğinizi bu durumdayken bile emzirmenizde hiçbir sakınca yoktur. Bilakis emzirmek meme iltihabından daha çabuk kurtulmanızı sağlayacaktır. Meme uçlarınızda oluşan çatlak ve ağrılar sizin emzirmenizi etkiliyorsa o zaman pompa kullanabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz