Alerjik Astımın Sebepleri ve Tedavisi
Astımın en sık görülen türüdür. Astım hastalığından şikâyet eden çocukların %90’nında alerji durumları da görülmektedir. Astımı tetikleyenler arasında polen, akar, küf, toz ve diğer bazı alerjen maddeler bulunur. Astım hastalığı sırasında solunum yollarında bir daralma olur ve krizler halinde kendini belli eder. Astım hastalığında kişinin solunum yollarında oluşan iltihap mikrobik değildir. Bundan dolayı hava yolu şişmiştir ve ödemlidir. Böyle bir durum akciğerlerin uyaranlara karşı aşırı duyarlı olmasını sağlar. Kriz sırasında hava yollarını saran kaslarda kasılma meydana gelir. Ödem ve şişlik durumu artar. İltihap ilerledikçe hava yolu kalınlaşmaya başlar. Salgı bezlerinden balgam salınır. Bunların hepsi hava yollarının daralmasına ve havanın akciğere girip çıkmasına engel olur. Bunun sonucu olarak kişide öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi sesler ortaya çıkar.
Alerjik Astım Belirtileri
En sık rastlanılan belirtiler arasında göğüste tıkanma, öksürük ve hırıltılı bir şekilde nefes alıp verme vardır. Bazen sadece inatçı bir öksürük görülebilir. Bu şikâyetler özellikle sabaha karşı kişiyi uykudan uyandıracak şekilde ortaya çıkıyorsa astım hastalığının olma ihtimali oldukça yüksektir. Hava yollarında daralma meydana geldiği zaman öksürük kuru olur. Kişi nefes darlığı, göğüste baskı hisseder. Nefesi hırıltılı ve hışıltılı gelir. Belirtiler tekrarlayıcı ve nöbetler şeklinde geliyorsa, gece ve sabaha karşı ortaya çıkıyorsa astım hastalığını şiddetli bir şekilde düşündürmelidir.
Çocuklar ve Alerjik Astım Belirtileri
Her çocukta belirtiler farklılık gösterebilir. Ayrıca astım belirtileri olup olmadığının iyi bilinmesi gerekir. Alerjik astım olduğunu düşündüren belirtiler arasında şunları sayabiliriz. Yakalandığı her grip ağır geçiyorsa ve özellikle 2 haftadan fazla devam ediyorsa, nefes almada sıkışmalar, öksürüğün sıklaşması, genellikle koşunca göğüste sıkışma, öksürük oluyorsa, sabaha karşı öksürükler artıyorsa, uykuya daldıktan 1-2 saat içinde öksürük başlıyorsa, boyun ve göğüs bölgesindeki kaslarda sertlik oluşmuşsa, yorgunluk, halsizlik durumları ve çocuk öksürükten dolayı uykusundan kalkıyorsa mutlaka doktora götürülerek astım testi yaptırılmalı ve hastalık için kesin bir teşhis konulmalıdır.
Alerjik Astım Nedenleri
Astım hastalığının oluşmasında birçok genin rolü olduğu bilinmektedir. Aşırı şişmanlıkta astım hastalığına davetiye çıkarmaktadır. Açlık hormonu gibi belli hormonların hava yolu fonksiyonlarını etkilemesi hastalığın oluşumunda rol aldığı söylenebilir. On dört yaşından önceki dönemde astım hastalığı erkek çocuklarında daha sık görülmektedir. Yaş ilerledikçe aradaki fark kapanmaktadır. Hatta yetişkin döneminde astım hastalığı kadınlarda daha sık görülmektedir. Hastalığın oluşmasında etkili olan çevre faktörleri aynı zamanda hastalık belirtilerinin artmasına da neden olmaktadır. Alerjenlerin astımın gelişimindeki rolü tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır.
Alerjik Astım Tedavisi
Alerjenler yüzünden astım atakları meydana geliyorsa kişi bu alerjenleri belirleyip onlardan uzak durmalıdır. Hastalığın ataklarına ve sıklığına göre doktor astım ilaçları verebilir. Bronşların açılmasına yardım ederek oksijen alımını kolaylaştıran bronkodilatör kullanılabilir. Bunun yanında üst solunum yollarında bulunan iltihap içinde doktor iltihabı giderici ilaçlar yazabilir.