Göz Kapağı İltihabı ( Blefarit ) Belirtileri ve Tedavisi
Blefarit, kısa bir tanımla göz kapağının iltihaplanmasıdır. Genellikle iltihap kirpik köklerinin olduğu yerde kendini gösterir. İltihabın görülmesi kirpik yakınlarında bulunan küçük yağ bezelerinin fonksiyonlarını kaybetmesinden kaynaklanır. Bu durumda göz kapakları kaşıntıdan ve iltihaptan dolayı tahriş olur. Görüntü rahatsız edici olabilir ama kişinin görmesinde genellikle herhangi bir hasar bırakmaz. Kadın ve erkek her yaştan kişide görülme olasılığı oldukça yüksektir. Tedavi edildikten sonra kendini tekrarlama özelliği olan bir rahatsızlıktır. Arka ve ön blefarit olmak üzere hastalığın iki çeşidi bulunmaktadır. Göz kapağının dış kenarı ve kirpik diplerinin iltihap kapmasına ön blerafit denir. Hastalık vücutta bulunan bakterilerin aşırı derecede çoğalmasından ve cildin yağlı ve kepekli olmasından kaynaklanmaktadır. Göz kapağının gözün iç kısmında iltihap oluşturması ise arka blefarit olarak sınıflandırılır. Gözyaşı yağ bezelerinin çalışmalarında bir anormallik olması ile ilgilidir.
Blefarit Belirtileri
Blefarit hastalığı ile ilgili belirtiler arasında; gözlerde sulanma, kızarma ve yanma, göz kapaklarının yağlanması, göz kapaklarında kaşıntı, göz kapaklarının kırmızı ve şişmiş olması, kirpikler arasında kabuklanma, göz kapaklarının birbirine yapışması, çok sık aralıklar ile gözleri kırpma, ışığa karşı hassasiyet oluşması, yanlış tarafa yönelen ve anormal olan kirpikler ve gözlerde kirpik kayıplarının olmasıdır.
Blefarit Sebepleri
Hastalığın kesin sebebi yoktur ama hastalığın çıkmasına etki eden bir takım faktörler mevcuttur. Saç derisinde oluşan kaşınma ve kepeklenme, bakteri kökenli bir enfeksiyon, göz kapağında bulunan yağ bezelerinin fonksiyonlarında meydana gelen değişiklikler, gözler için kullanılan ilaçlar, makyaja karşı gösterilen alerjik reaksiyonlar, kirpik keneleri ya da bitleri ve bazı ilaçları hastalığın sebeplerinden sayabiliriz.
Blefarit Tanısı
Hastanın göz kapaklarını doktor bir büyüteç yardımıyla muayene edecektir. Bazı durumlarda da doktor kişinin gözkapağının üzerinde oluşan yağ ve kabuklardan bir örnek alarak onu incelemeye gönderebilir. Bakteri, mantar ve alerji testi için bunu yapmalıdır.
Blefarit Tedavisi
Sıcak bir bez yardımıyla enfeksiyondan etkilenen alan temizlenir. Göz kapaklarına damlatılan damlalar bakteri yüzünden oluşan iltihabı geçirmede yardımcı olurlar. Bazen antibiyotikler merhem, krem veya hapta olabilir. Steroid göz damlaları veya merhemler ile göz kapaklarındaki iltihaplanmalar kontrol altına alınabilir. Gözlerde kuruluk bulunuyorsa suni gözyaşı kullanılabilir. Blefarit hastalığına neden olan ana hastalık tedavi edilmelidir.