Kornea Ülseri Belirtileri ve Tedavisi
Gözün ön tarafında bulunan ve göze ışık girmesini sağlayan bölüme kornea denir. Kornea, gözyaşı sayesinde bakteriler, virüsler ve mantarlara karşı korunur. Kornea tabakasının üzerinde oluşan kornea ülseri genellikle enfeksiyondan kaynaklanmış olan açık bir yaradır. Gözde oluşan ufak yaralanmalar ve kontakt lenslerin uzun bir süre gözlerden çıkarılmaması sonucu gözde aşınmalar ve yatarken kontakt lenslerin çıkarılmaması durumu gözde enfeksiyona neden olur.
Kornea Ülserinin Sebepleri
Bu hastalığın ana sebebi gözün enfeksiyon kapmasıdır. Kontakt lens kullanan kişilerde Acanthamoeba Keratiti enfeksiyonu sıklıkla görülmektedir. Herpes Simplex Keratiti virüs kökenli bir enfeksiyondur ve gözde lezyonlar ile yaralara neden olur. Fungal Keratiti bir mantar enfeksiyonu olarak bilinir. Bu tür bir enfeksiyon bağışıklık sistemi zayıflayan olan insanları tutar. Gözlerde meydana gelen kuruluk, gözde oluşan travma, iyice temizlenmeden kontakt lenslerinin kullanılması ve A vitaminin eksikliği bu hastalığın diğer oluşma nedenleri arasında sayılabilir.
Kornea Ülserinin Belirtileri
Kornea ülserini fark etmeden önce, oluşan enfeksiyonu fark edersiniz. Belirtiler arasında; gözlerde kaşıntı, sulanma, gözlerde akıntı ve iltahabik bir durum, gözlerde yanma ve batmaların olması, gözde kırmızılık ve gözlerin ışığa karşı hassas bir hal alması vardır. Bulanık görme ve göz kapaklarında şişmeler meydana gelir. Korneada oluşan ülser şiddetli seyreder ve körlüğe neden olmaması için hemen tedavi edilmelidir.
Kornea Ülseri Teşhisi
Uzman bir göz doktoru muayene sırasında kornea ülserinin teşhisini yapabilir. Ülserin teşhisinde kullanılan testlerden bir tanesi de floresein ile göz boyama testidir. Test, ince bir kurutma kâğıdına turuncu bir boyayın konulması ile yapılır. Göz yüzeyine hafif bir şekilde dokunarak boya göze aktarılır. Gözünüzde bir ülsere rastlanılırsa doktor daha ileri bir inceleme yapmak isteyecektir. Bakteri, mantar ya da virüsün olup olmadığı anlamak için ülseri hafifçe kazıyarak ondan bir örnek alıp, incelemeye gönderecektir.
Kornea Ülseri Tedavisi
Ülsere sebep olan hastalık bulunduktan sonra doktor korneayı tedavi etmek için anti bakteriyel, iltihap giderici ve antiviral göz ilaçları verecektir. Çok kötü durumlarda kişiye kornea nakli yapılması gerekebilir. Yalnız bu işlemin bazı riskleri mevcuttur.