Ana Sayfa Sağlık Malign Melanom ( Ben Kanseri ) Belirtileri ve Tedavisi

Malign Melanom ( Ben Kanseri ) Belirtileri ve Tedavisi

418
0

Malign Melanom ( Ben Kanseri ) Belirtileri ve Tedavisi

Melanosit adı verilen hücrelerin neden olduğu bir kötü huylu bir kanser çeşididir. melanositler cilt renginden sorumlu olan hücrelerdir ve koyu bir renge sahip pigment olan melanin üretmektedir. Bu hücreler genellikle deride bulunur ama bağırsak ve göz gibi yerlerde de bulunabilirler. Bundan dolayı ben kanseri vücudun neresinde melanosit hücresi varsa orada oluşabilirler. Diğer cilt kanserlerinden daha az görülen ben kanseri cilt kanserleri arasında en kötü olanıdır. Deri kanserlerinden ölen kişilerin %75 kadar büyük bir kesimi ben kanserinden yaşamını yitirmiştir. Erken teşhis edildiğinde ve tedavisine hemen başlanıldığında başarı oranı oldukça yüksektir. Kanserin yayılması durumda kişiye 5 yıllık bir ömür biçmektedirler. Kadınlarda görülme oranı oldukça yüksektir.

Malign melanom özellikle sıcak iklimlerde yaşayan insanlarda görülmektedir. Hastalık güneşin zararlı ışınları ile harekete geçer ve deri kanserinin oluşumunu da hazırlar. Deri kanserinin ölümle sonuçlanması ben kanserinden kaynaklanmaktadır. Ailede bu tür bir kanseri yaşamış olan birinin bu kanser türüne yakalanma olasılığı fazladır. Güneş odası, kozmetik kullanımı ve güneş banyosu gibi durumlar malign melanom kanser riskini arttırmaktadır. Kişiler vücutlarında bulunan benleri belli zamanlarda kontrol etmeli onların büyüklük durumlarına ve renklerine bakmalı, kanama ve iltihap gibi durumlar var ise hemen doktora gitmelidir. Genişleme yapan ve kabarık şekilleri olan benler kanserin belirticisi olabilir. Açık tenli, renkli gözlü, sarışınlar, ya da kızıl saçlı kişiler ile çilli olan kişiler, kolay bir şekilde güneş yanığı olan kişiler risk grubu altındadırlar.

Malign Melanom Belirtileri

Eğer benlerinizde herhangi bir değişiklik gözlediyseniz ya da yeni oluşan bir beniniz var ise ve cilt değişikliği oluyorsa doktora gitmenizde yarar vardır. Bunların yanında zamanla büyüyen, şeklinde değişiklik olan özellikle de kenarları düzensiz olan, renginde değişiklikler oluşan, daha koyu renkli ve yamalı olan, kaşıntı ve ağrı yapan, kanamalı olan ve üzeri kabuk tutan, iltihap görüntülü benler kanserin belirtileri olabilir. Hemen doktora gitmekte fayda vardır.

Malign melanom tanısı 

Hastalığın teşhisinde biyopsi öne çıkmaktadır. Belirtiler veren benler ya da sonradan vücutta oluşan cilt lezyonları mutlaka biyopsi yoluyla incelemeye alınmalıdır. Bu inceleme sonucu kişinin malign melanom olup olmadığı öğrenilir.

Malign Melanom Tedavisi

Hastalığın tedavisinde kullanılan tedavi yöntemlerinin başında özellikle cerrahi girişim gelmektedir. Hastalık tedavi edilse de tekrarlama olasılığı olduğundan ilk iki yıl boyunca üç ayda bir hasta doktoruna kontrole gitmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz