Ana Sayfa Sağlık Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Uygulanır?

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Uygulanır?

442
0

Yumurta Dondurma İşlemi Nasıl Uygulanır?

Kadının yumurtalığından elde edilen yumurtanın (oosit ) ileride kullanmak için saklanması işlemine yumurta dondurma denilmektedir. Kadınlar değişen koşullar nedeniyle iş hayatında daha fazla roller üstlenerek annelik görevlerini daha ileriki yaşlara atmaktadırlar. Bundan dolayı doğurganlık özelliklerini ilerleyen yaş ile birlikte bir nevi riske atıyorlar. Kadınların vücutlarında bulunan yumurtalar sınırlı sayıdadır. Kadınlar, ergenliğe ulaştıkları zaman yumurta hücreleri her ay düzenli olarak regl ile dışarı atılır. Kadının yaşı ilerledikçe yumurta hücreleri de azalacaktır ayrıca yumurtaların kalitesinde de bir düşüş olacaktır. Bu düşünceden yola çıkan bayanlar ileriki yaşlarda çocuk sahibi olmak istedikleri için yumurta dondurma işlemini tercih etmektedir. Yumurta dondurma işleminde kullanılan vitrifikasyon yöntemi ile döllenme olayında mikro enjeksiyon tekniğinin kullanılması başarı oranının artmasını sağlamıştır.

Yumurta Dondurma İşleminin Yapılması

Yumurta dondurma işlemi sperm dondurma kadar kolay bir işlem değildir. Vajinal ultrasonografi ve OPU iğnesiyle hormon ilaçları ile uyarılmış olan yumurtalıklardan yumurtaların alınması gerekmektedir. Alınan bu yumurtalıklara dölleme ve rahme koyma işlemleri yapılmaz. Yumurtaların dondurulma işlemi vitrifikasyon yöntemiyle yapılmaktadır. Bu işlem oldukça dikkat ve tecrübe isteyen bir olaydır. Bu durumda dondurma işlemi oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu dondurmadaki amaç dondurma sırasında yumurtalar için büyük risk oluşturan buz kristallerinin oluşmasını engellemektir. Vitrifikasyon yöntemi ile dondurulmuş yumurtalar çözüldüğü zaman yumurtaların canlılığı %100 e varan bir oranı kapsamaktadır. Bazen bu canlılık oranlarında %5 – 10 bir düşme ihtimali olmaktadır. %100 canlı olarak çözülmeyi başaran yumurtalar mikroenjeksiyon yöntemi ile erkekten alınan sperm hücreleri ile döllenir ve elde edilen embriyolar özel laboratuar koşullarında belli bir süre büyütüldükten sonra kadının rahmine enjekte edilir.

Yumurta dondurma işlemi yumurtalıklarda yumurta üretimi devam ettiği sürece her yaşata uygulanabilir. Teknoloji ile birlikte yumurta dondurma uygulamaları da her gün biraz daha geliştirilmektedir. Vitrifikasyon ( camlaştırma ) tekniğinden önce yavaş dondurma ve çözme uygulaması yapılmaktaydı. Bu tür uygulamada kadınlarda fazla sayıda hamilelik durumları yakalanamıyordu. Şimdi ise günümüzde vitrifikasyon yöntemi sayesinde yumurtalar şoklanıp dondurulmaktadır. Kadın yumurtalarını kullanmaya karar verdiği zaman yumurtalar 37 santigrat derecede hızlı bir şekilde çözülmekte ve mikroenjeksiyon yöntemiyle döllenme gerçekleştirilmektedir. Gerekli olan embriyolar annenin rahmine konur, diğerleri ise tekrar ileride kullanılmak üzere dondurularak saklanır.

Yumurta Dondurma Kimlere Uygulanır?

Kanser tedavisi görecek olan kadınlar kemoterapi ve radyoterapi nedeniyle yumurtalarının zarar görmesini engellemek için bu yöntemi tercih ederler. Yumurtalar bu tedavilerden önce kadından alınır ve dondurularak saklanır. Tedavi bittikten sonra dondurulmuş yumurtalar tekrar kadının rahmine transfer edilir. Bu tür tedavilerden sonra kadının hamile kalabilmesi için bu yöntem oldukça uygundur. Ailesinde doğuştan erken menopoz durumu olan kadınlar bu yöntemi tercih edebilirler. Böyle bir durumda kadın genç yaşta doğurganlık özelliğini kaybetme riskini taşımaktadır. Yumurtalarını dondurma kararı alarak bu riski sıfıra indirecektir.

Kadınlar vücutlarında azalmış yumurta rezervi nedeninden dolayı da yumurtalıklarını dondurmak isteyebilirler. Yumurta gelişiminin bazı nedenlerden dolayı yeterli olmaması sonucu biriktirme amaçlı yumurta dondurulabilir. İleride tüp bebek uygulamaları sayesinde daha fazla embriyo elde etme olasılığı doğar. Kadın hastalıklarından dolayı ameliyat olmak zorunda olan kadınlar operasyondan önce uyarılan yumurtaları alındıktan sonra ileride kullanılmak üzere yumurtaları dondurulmaktadır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz