Ana Sayfa Sağlık Lenfosit Neden Yükselir ve Tedavisi

Lenfosit Neden Yükselir ve Tedavisi

402
0

Lenfosit Neden Yükselir ve Tedavisi

Lenfositler bir çeşit kan hücresidir. Bu hücreler bağışıklık sistemi tarafından hastalıklar ile mücadele etmek içim üretilirler. Bundan dolayı bir enfeksiyonun arkasından lenfosit sayısında geçici bir süre artış olması normal karşılanmalıdır. Bir mikrolitre kanda 3000’den fazla lenfosit hücresinin bulunması lenfosidin yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Kanda lenfosit yüksekliğinin bulunması bazı durumlarda kanser ve bağışıklık sistemi hastalığının varlığını gösterebilir. Lenfosidin yüksekliğini kontrol etmek için bir tedavi bulunmaz. Bunu kontrol etmenin en iyi yolu bu duruma sebep olan durumu bulup tedavi etmektir.

Sebepleri ve Tedavisi

Lenfosit hücrelerinin yüksekliği hiçbir belirti vermeyebilir. Çeşitli enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemi hastalıkları lenfosit hücrelerinin yüksek olmasının en yaygın nedenleri arasındadır. Bu nedenlerin dışında başka nedenlerde bulunmaktadır. Onları da şu şekilde sıralayabiliriz. Grip, lenfosit hücrelerinin sayılarının artmasına neden olan bir solunum hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişide ateş ve bitkinlik meydana gelir. Bazı durumlarda ölüm dahi olabilir. Bunun genel tedavisi dinlenmek ve bol sıvı tüketmektir. Boğmaca hastalığı da lenfositlerde yükselmeye sebep olabilir. Öksürük için yazılan ilaçlar herhangi bir sonuç vermez. Hastalığın tedavisinde aşı tedavisi kullanılabilir. Akut lenfosit lösemi, kemik iliği ve kan kanseri de bu hücrelerin sayısını arttırabilir. Bu hastalık sırasında olgunlaşmamış kan hücreleri üretilir ve hızlı bir şekilde çoğalırlar.

Lenfosit yüksekliği ile birlikte şişmiş bir lenf boğumu, sık görülen burun kanamaları veya enfeksiyonlar, ateş, kemiklerde ağrı ve diş etlerinde kanamalar olması akut lenfosidin belirtileri arasında bulunmaktadır. Bu kanser türü en çok çocuklarda görülür ve çoğu zaman tedavi başarı ile sonuçlanır. Kronik lenfosit lösemi de kemik iliği ve kan kanseridir. Bu kanser çeşidi diğer lösemi çeşitlerinden daha yavaş ilerlediği için bu adı almıştır. Kişinin kilo vermesi, ağrısız lenf boğumları, bitkinlik ve sık geçirilen enfeksiyonlar hastalığın belirtileridir. Bu hastalık yetişkin insanları daha fazla etkiler. Sindirim sisteminin iltihaplanmasına neden olan Crohn hastalığı da lenfositlerin yükselmesinde etkili olabilmektedir. Belirtileri arasında kilo kaybı, ishal ve karın ağrısı görülür. Bağışıklık sistemi hastalığıdır. Karaciğerin iltihaplanması olan hepatitte bir başka nedendir. Kişide karın bölgesinde şişme ya da ağrı, yorgunluk, göz ve deride sarılık belirtileri görülür.

Multiple myelom plazma hücrelerini etkiler. Bu hücreler enfeksiyonlara karşı savaşan antikorları üretmekten sorumlu olan bir beyaz kan hücresi çeşididir ve kemik iliğinde bulunur. Bu hastalıkta myelom hücreleri kansere dönüşür ve bundan dolayı kandaki plazma seviyesi normalin üstüne çıkar. Protein miktarı yükselir. HIV virüsünün vücuda girmesi de lenfosit değerlerinin yükselmesinde etkilidir. HIV virüsü bağışıklık sistemini zarara uğrattığından vücudun hastalıklar ile savaşmasını engeller. Hastalık cinsel yolla bulaşmasına rağmen hamilelik, doğum ve anne sütünden de geçebilmektedir. Bu hastalığın tedavisi bulunmamaktadır. Yalnız HIV virüsü AİDS’E neden olana kadar uzun yıllar geçebilmektedir. Bu zaman zarfında hastalığın gidişatını yavaşlatacak ilaçlar kullanılabilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz