Kronik migren günümüz insanlarının bir çoğunda bulunan şiddetli baş ağrısıdır. Baş ağrısının tekrarlamasından dolayı vücut büyük zararlar görür. Gerçek anlamda kronik migren rahatsızlığı çeken insanlar neredeyse ayın 15 günü bu ağrıya maruz kalır.Kronik migren nedeniyle hastaların günlük yaşamı oldukça fazla etkilenerek durma noktasına gelebilir. Yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun %1,4 ila 2,4’ünün kronik migren rahatsızlığına tutulmuş durumdadır. Kronik migren körlük kadar engelleyici nitelikte bir hastalıktır.
Öncelikle kronik migrenle alakalı olarak bilinmesi gerekenler :
Her kronik baş ağrısı kronik migren değildir ve her migren kronik migren değildir.
Migren baş ağrısı genellikle tek taraflı, orta veya şiddetli, sıklıkla kusmanın beraberinde gelen, ışık, ses, hareket ve kokuya duyarlı olunan bir rahatsızlıktır.
Kronik migren sosyal yaşamı, fiziksel ve mesleki performansı büyük ölçüde etkilemektedir. İstatistiklere göre yaşam standartlarını olumsuz etkileyen hastalıklar arasında 19. Sırada yer almaktadır. Bu sebepten her 5 kronik migren hastasından 1 tanesi engelli grubunda yer almaktadır.
Kronik migren hastalığının ön belirtileri kabızlık, depresyon, aş erme, hiperaktivite, sinirlilik hali, boyun ağrıları ve kontrol edilemeyen esneme olarak baş gösterebilir. Ayrıca ağrı kesiciler migreni kronikleştirebilir.Kronik migrenli hastaların %80 kadarında sık ilaç kullandıkları için kronik migren gelişmiştir. Bunun dışında, çoklukla migren ağrısını arttıran doğum kontrol ilacı kullanımı, konsantrasyonu arttıran ilaçların kullanımı, migreni tetikleyen zorlayıcı hayat koşulları, örneğin erken uyanmak, çok aydınlık ortamlarda çalışmak, uykusuz kalmak veya sık olarak strese maruz kalmak gibi nedenler de migreni kronikleşme olasılığı yüksektir.
Ayrıca annede migren olması durumunda bebeği de migrenli doğabilir. Çünkü migren hastalığının geçişinde genetik faktörler oldukça etkilidir. Bebekte oluşan migren ileriki çağlarda kronik migrene dönüşmektedir.
Kronik migren tedavisi ilaçlı veya ilaçsız tedavi şekilde uygulanmaktadır. Bu tedaviler yöntemleri kronik migreni uzun süreli tedavi etmeye yönelik olmakla birlikte hepsinin güçlü ve zayıf yönleri vardır. Ancak ilaç tedavisinde ana sorunu yan etkileridir.Yan etkisi bulunmayan bir migren tedavisi mevcut değildir. Kronik migren tedavi yöntemi botox tedavisidir. Botox kronik migren tedavisi için, kaşların arasına, alına, kafanın yanlarına, enseye, boyuna ve sırt kaslarına dağıtılarak yapılan uygulamadır. Bu tedavinin etkisi 3 ay sürer ve kişiye 4 kereden fazla yapılmaması gerekmektedir.