Guatr Hastalığı,
tiroid bezinin büyümesine sonucu oluşmaktadır. Guatra sahip bir kişinin tiroid hormonu seviyesi normalde seyredebileceği gibi, olması gerekenden yüksek (hipertiroidzm) veya olması gerekenden az (hipotroidizm) oranda tiroid hormonu üretilebilmektedir.
Boynun alt tarafında bulunan, kelebek biçimindeki tiroid bezi normal üstü büyür ise kişide guatr hastalığı mevcut demektir.
Guatr genelde ağrılı bir sağlık problemi değildir ve fazla büyüyen tiriod bezi yutkunmanın zorlaşması ile öksürüğe sebep olmaktadır. Belli hastalarda guatr, günlük yaşamı etkilemez ve tiroid bezinde oluşan şişlik dışarıdan bakıldığı sırada fark edilmeyebilir.
Guatr Belirtileri
Tiroid bezi aşırı büyür ise, boyunda oluşan şişlik çok belli şekilde guatra işaret eder. Fakat bazı pozisyonlarda guatr belirtisi yalnızca baş ağrısı veya nedeni olmayan kaşıntı da olabilmektedir. Bazı guatr hastalarında ise hiç bir belirtiye rastlanmamaktadır.
Gene de sık görülen guatr belirtisi genellikle tiroid bezinin şişmesi sonucu oluşur. Bezin büyümesi sebebiyle, boyun bölgesinde bir anda oluşan şişlik veya şişlikler oluşabilmektedir.
Bu tip şişlikler genelde cildin yüzeyinde belirgindir aynı zamanda tıraş esnasında, makyaj yaparken fark edilebilmektedir. Şişliğin boyutu, küçük bir şişlik halinden, boynun alt bölgesinin tamamen şiş olmasına kadar değişkenlik göstermektedir. Bu tip durumlarda, fazlaca şişen tiroid bezi nefes borusunu baskı altına alarak nefes alışverişini güçleştirebilir. Aynı baskı ile öksürük, hırıltılı bir biçimde soluma ve yutkunma zorlukları oluşabilmektedir.
Fakat bu tarz aşırı durumlardan önce , şişliğin fark edilmesi sonucu bir uzmana başvurulması doktorun tiroid bezinin tehlikeli durumlara sebebiyet vermemesi için sağlıklı bir durum olacaktır.
Yine guatr sebebiyle çokça şişen tiroid bezi, boyun civarında bulunan damarlara baskı kurabilir ve kan akışının azalmasına sebep olabilir. Bu durum sonucunda oksijen azlığından kaynaklı baş dönmesi yaşanabilmektedir
Diğer Belirtiler: Guatrın farklı belirtileri içinde; kalp çarpıntısı, titreme,gözlerde şişme, ishal, kusma,mide bulantısı, terleme bulunmaktadır.
Guatr Tedavisi
Tiroid bezi büyüklüğüne ve tiroid hormonu seviyesi gibi durumlara göre çeşitli tedavi yolları uygulanabilir. Tiroid bezi hormon tedavisi sonucu küçülmesi amacıyla bazı ilaçlar vardır.
İyot eksikliği sebebiyle meydana gelen tedavisinde iyot ile potasyum takviyesi yapılabilmektedir.
Tiroid bezinin küçültülmesi için radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir. Bu yöntem ile tiroid bezinin fazla hormon üretmesi gibi zamanlarda tercih edilmektedir.
İlaçlar aracılığı ile küçülmeyen tiroid bezi ilerleyen durumlarda tiroidektomi de denen ameliyat aracılığı ile çıkarılabilir.