KALP HASTALARININ YAZ AYLARINDA DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Kalp hastalarının yaşamları boyunca dikkat etmeleri gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Genel olarak uyku , hava , yemek ve hatta fiziksel aktivitelere bile dikkat etmesi gereken kalp hastaları gerekirse yaşam şekillerini yeniden düzenlemelidir. Özellikle yaz aylarında kalp hastaları daha dikkatli olmalıdır. Kalp hastalarının yaz aylarında dikkat etmesi gereken durumlar :
- Yemek sonrası hemen yürüyüş yapılmamalıdır. En ideal olanı sabah kahvaltısından veya akşam yemeğinden yaklaşık 1,5-2 saat sonra hafif tempolu yürüyüşler yapmaktır. Çünkü kalp hastaları için egzersiz, önerilen başlıca tedavi unsurları arasında yer almaktadır. Fakat sıcak ve bunaltıcı yaz aylarında yürüyüşün serin saatlerde olması oldukça önemlidir. Bu da sabah erken saatler ya da güneşin etkisinin azaldığı akşam saatleri de yapılmalıdır.
- Tok karna denize girilmemelidir. Yaz aylarında aşırı sıcak ve yüksek nemin etkisiyle çoğu zaman sağlıklı insanlar bile zorluk çekmektedir. Sıcağın etkisiyle serinlemek isteyenler özellikle de tatil yörelerinde soluğu havuzda ve denizde almakta. Özellikle kalp hastalarının kesinlikle yemekten hemen sonra denize veya havuza girmemesi gerekmektedir. Çünkü tok karnına suya girmek kalp üzerinde baskı etkisi yaratmaktadır.
- Denize birden atlanmamalıdır. Çünkü denize birdenbire giriş nedeniyle vücudun ısı dengesi bozulur ve kalp krizi meydana gelebilir.
- Güneş banyosundan kesinlikle kaçının. Güneş şemsiyesi bile bu konuda koruma sağlamaya yetmeyebilir. Bu sebepten güneş ışınlarının dik geldiği ve en tehlikeli saatler olan 11:00-16:00 saatleri arasında güneşe çıkmaktan kaçınılması gerekmektedir.
- Çok açılmayın ve dalmayın. Kalp hastaları için önlem olarak denize paralel yerlerde yüzmeleri önerilmektedir. Yüzmek çok efor sarf ettiren bir spor olduğundan dolayı dalmak ve çok açılmak kalp hastaları için risk teşkil etmektedir. Ayrıca egzersiz ölçüsü kişiden kişiye değiştiği için doktor önerileri eşliğinde denize girilmesi uygundur.
- Günde 2.5 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin. Her birey için geçerli olan su tüketimi kalp hastaları içinde ayrı bir önem taşıyor. Sıvı tüketimini özellikle su olarak yapılmalıdır. Bir çok insanın düştüğü yanılgı olan mesela çayı çok içip bunun yeterli olduğu düşüncesi kesinlikle yanlıştır.
- Beslenmenize dikkat edin. Kalp hastaları için özellikle de yaz aylarında yağlı yiyeceklerden kaçınmak çok önemlidir. Bunun yerine bol bol yeşil sebze tüketmesi gereklidir. Çünkü var olan kalp probleminde artış meydana gelecektir. Ayrıca terleme ile tuz kaybedileceği için doktor kontrolünde bir miktar tuz alımı yapılabilir.
- İlaç kullanımını kendi kararınızla kesmeyin. Kalp hastaları yazın havaların olumlu etkisiyle birlikte kendini iyi hissedebilir. Bunun etkisiyle ilacı bırakmak çok tehlikelidir. Doktor kontrolünde ilacın dozu yeniden düzenlenebilir.
- Seyahat sırasında dinlenmeye özen gösterin. Özellikle kalp yetersizliği ve kanda pıhtılaşma gibi problemleri olanların uzun süreli oturmayı gerektir seyahatlerinden uzak durmalıdır. Bu sebepten yolculuklarında sık sık mola vermeleri kalp sağlığı açısından oldukça önemlidir.