Ana Sayfa Sağlık Gut Hastalığı

Gut Hastalığı

413
0

Gut Hastalığı

Vücuttan atılması gereken maddeler  ürik aside dönüştürülerek dışarı atılır. Özellikle protein yapılı maddelerin atılma şekli olan ürik asidin atılmasında bir sorun mevcutsa ya da çok fazla üretiliyorsa bu madde vücutta birikim yapar. Bu durumda kanda bulunan ürik asit miktarı artırır. Ürik asit eklemlerde birikir ve sonuç olarak burada iltihap oluşur. Bu duruma gut hastalığı denir. Romatizmal bir hastalıktır.  En sık ayak baş parmağındaki iltihapla beraber kendini gösterir. Kesin bir tedavisi olmayan bir hastalıktır. Erkek bireylerde kadınlara oranla daha sık görülür.  Gut hastalığı 40-65 yaş arasında bas gösterir. Kadınlarda da bu durum genelde menopoz döneminden sonra ortaya çıkar. Gençlerde görülmesi oldukça düşük bir ihtimaldir.

Gut hastalığının nedenleri :

Ürik asit miktarının kanda ve dokularda artması

Kronik böbrek iltihabı olanlarda

Uzun süreli idrar söktürücü ilaç kullananlarda

Şeker hastaları , tansiyon hastaları ve obez olanlarda

Genetik faktörler

Beslenme kaynaklı gibi nedenleri mevcuttur.

Gut hastalığının belirtiler genellikle ataklar halindedir. İlk atak oldukça şiddetlidir. Eklemlerde ağrı ve şişme gözlemlenir. Bu durum öncelikle ayak baş parmağında görülmektedir. Ayak parmakları  çok hassaslaşır, şişme, kızarıklık ve ağrı hissi meydana gelir. Bu ağrılar gece ya da sabaha karşı uykudan uyandıracak kadar ağır seyirli olabilir.Bu ataklardan sonra hastalık, herhangi bir belirti vermedenbir süre  devam eder. Sadece yapılan testlerde kandaki ürik asit miktarının yüksek olduğu saptanır ve bu durum ara dönem olarak adlandırılır. İleri evrelerinde ise eklemlerde tuz kristalleri birikiminden dolayı hareket kısıtlaması meydana gelir. Ayrıca şekil bozuklukları ve eklemlerin görevini yapamaması  oluşur.

Gut hastalığının tedavisi genellikle beslenme ilaçtır. İlaç kullanımında iltihap gidericiler , ürik asit birikmesini engellenmesi üzerine ilaçlar tercih edilir. Ayrıca ilaçlar yanıt vermediğinde veya aynı anda birçok ekleminde belirgin ağrı, şişlik olan hastalarda kısa süreli kortizon tedavisi uygun görülmektedir.

Nadiren de gut hastaları için cerrahi operasyon gerekebilir. Eklemlerde şekil bozukluğu ve ağrı yapan iç organlarda oluşup organ fonksiyonda bozukluğa neden olan parçalar cerrahi olarak alınabilir. Gut hastalığı olmadan sadece kan ürik asit düzeyi yüksekliği olan kişilerde ek başka bir problem bulunmadığı takdirde ilaç tedavisine yoktur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz