Dermatit
Egzama yani dermatit toplumda oldukça ve pek çok alt türü bulunan önemli bir cilt iltihabıdır. Tehlikeli bir hastalık değildir ancak çirkin bir görüntü oluşturur. Genel anlamda egzama cilt ve vücut kaynaklı yada çevresel faktörler nedeniyle savunmaya geçen hücrelerin iltihap yoluyla verdiği tepkidir. Deri üzerinde kaşıntıya, döküntüye, kızarıklığa, kuruluğa ve çatlamaya yol açar. Sinirsel, alerjik, yağlı deri, temas egzaması gibi farklı bir çok türü vardır. Egzama oluşumu etkileyen faktörler :
Genetik faktörler : Alerjik egzama türleri (anne veya babada ya da her ikisinde) varsa ve çocuklarında da egzama görülme olasılığı % 60 ila 80 oranda etkilidir. Vücudun genetik olarak yatkın olması çevresel faktörlerin etkisiyle egzamaya karşı direnci düşürür.
Cilt tahrişi : Cildi tahriş eden herhangi bir sebepten dolayı egzama oluşumu gözlemlenebilir. Örneğin temas söz konusuysa cilt sabun, deterjan, şampuan, çamaşır suyu ve parfüm gibi cildin sürekli maruz kaldığı hafif veya daha güçlü tahriş edici maddelere karşı zamanla hassaslaşmasıyla egzama oluşumu gözlemlenir.
iklim : Egzama oluşumunda rol alan bir diğer çevresel faktör hava koşullarıdır. Havanın soğuk olması veya nem oranının düşük olduğu kış aylarında egzama şikayetlerinde artış meydana gelebilir.
Stres : Stresli ve endişeli bir ruh bir çok hastalık oluşumunu tetiklediği gibi egzama oluşumunda da etkilidir. Stres anında beyin korku algılar ve ona göre tepki verir. Buda fiziksel tepki vermesiyle sonuçlanır.
Kadınlarda hormonal değişiklikler : Hormon değişimi egzamanın ortaya çıkmasını sağlamaz ancak hormon seviyelerindeki değişimler egzama semptomlarını arttırır. Özellikle regl ya da hamilelik dönemindeki egzama şikayetlerinde artma görülür.
Egzama tetikleyen diğer çevresel etkenler uzun ve sıcak banyo ,sık sabunlanma alışkanlığı ,kuru cilt ,aşırı terlemek , yün benzeri kumaşlar ve sigara içmek tetikleyen etkenler arasındadır.
Egzama tedavisi tamamen ortadan kaldırılamayan ancak belirtileri büyük ölçüde indirgenebilen bir hastalıktır. Kaşıntı ve kızarıklık önleyici ilaçlar yardımıyla tedavi edilebilir.
Egzama hastaları derilerinin çok hassas olmasından dolayı virüs ve enfeksiyona karşı dikkatli olmalıdırlar. Ayrıca kaşıntı olması durumunda ellerin ve tırnakların temiz olması da önemlidir. Yine cilt hassas olduğu için doğal içerikli bakım ürünleri ve mümkünse kokusuz ürünler tercih edilmelidir.