Davranış ve alışkanlıkların temel nedeni olan duyguların insan vücudunda oldukça etkili olduğu faktörlerden biri de, yeme- içme alışkanlığı. Bundan dolayı acıkmadığı halde duygusal nedenlerden dolayı yemek yiyen kişilerin normalden %75 daha fazla yemek yediği için daha hızlı kilo aldığını da söylemek mümkün. Fazla kilo almamak içinse, açlık hissinin duygusal nedenlerden mi, yoksa fiziksel açlıktan mı kaynaklandığını iyi ayırt etmek gerekiyor.
Fiziksel açlık, uzun süren açlıktan dolayı kandaki şeker seviyesi düşmesinden kaynaklanıyor. Kandaki şeker düştüğünde ise beynimiz aç olduğumuz sinyalini veriyor ve böylece yemek yiyoruz. Ancak duygusal açlıkta ise acıkmaya gerek yok çünkü kişi yaşadığı üzüntü, kaygı, sevinç, hayal kırıklığı ya da sevgi boşluğunu yemek yiyerek doldurmaya çalışıyor ve böylece kolaylıkla kilo alabiliyor. Ayrıca bu tür değişken duygular yaşayan kişiler, dış görünümlerine dikkat etmiyor ve kilo almayı da pek umursamıyor. Bununla birlikte, en çok kilo aldıran duygusal açlık durumlarından biri de, bastırılmış üzüntü yaşamak diyebiliriz. Bastırılmış üzüntünün en kötü yanı ise, tıkanırcasına yemek yeme davranışından kaynaklanan aşırı kilolar. Bu nedenle, kilo almaktan kaçınabilmek için yeme ihtiyacının bir tür duygusal açlıktan mı kaynaklandığı yoksa fiziksel bir açlık mı olduğunu iyi ayırt etmek oldukça önemli.
En çok yemek yediren duygusal etmenlerden bir diğeri de depresyon. Depresyondaki kişilerin aşırı yemek yedikleri genel olarak bilinen bir durum. Ayrıca depresyondaki kişilerin yemeyi en çok sevdiği besinler ise antidepresan özellik gösteren süt ve süt ürünleri. Normal yani fiziksel açlığa neden olan ana etmen ise, kan şekerinin üç saatte bir düşmesi. Bu nedenle de aniden acıkmamak için 3 saatte bir ara öğünle beslenilmesi oldukça önemli. Ara öğünler ihmal edildiğinde ise, ani açlık krizi gelişeceğini ve çok yiyerek aşırı kilo alınabileceğini de özellikle belirtmek gerek.
Beslenme uzmanlarına göre ise, açlık krizi geldiğinde yemek yemeden 20 dakika beklendiğinde yeme isteği azalıyor yani acıkır-acıkmaz bir şeyler yemek yerine bir süre beklemekte fayda var. Ayrıca öğün aralarında bir şeyler atıştırmak istediğinizde, abur cubur yerine sağlıklı atıştırmalıklar tüketerek fazla kalori almaktan da korunabilirsiniz.