Dolgu Nedir ve Neden Yapılır?
Çürümüş olan bir dişe normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmak için yapılan işleme dolgu denir. Dolgu sırasında ilk olarak dişten çürümüş olan diş dokusu yok edilir. Daha sonra çürükten etkilenen alan temizlenir ve ortaya çıkan boşluk dolgu malzemesi ile kaplanır. Kişi iyileşme ve dolguya alışma döneminde aşırı soğuk ve sıcak gıdalardan kaçınmalıdır. Böyle bir durum yeni dolgu yapılan dişin ağrımasına veya sızlamasına neden olabilir. Yemek yerken dolgulu dişinizin üstüne fazla basınç uygulamayın. Diş bakımınızı aksatmadan yapmaya özen gösterin.
Dolgu Türleri
Kompozit Dolgu: Bu tür dolgular diş rengindedir ve dişlerde oluşan çürük ve kırıklar için estetik amaçlı olarak kullanılırlar. Dolgular, hazırlanan boşluklara tabaka şeklinde yerleştirilir. Daha sonra bu tabakalar özel bir ışık yardımıyla sertleştirilir. Kompozit dolgular hem estetik hem de ekonomiktirler. Bonding denen özel bir yapıştırıcı sayesinde dişe tutunurlar. Dişte gereksiz madde kayıpları yaşanmaz. Bu dolguların ömürleri seramik dolgular kadar uzun değildir. Çünkü sertleşme sırasında az da olsa bir büzülme yaşanır. Kompozit dolgular sigara, çay, kahve ve asitli yiyecekler gibi boyayıcı maddelere karşı renk değiştirebilmektedirler.
Amalgam Dolgu: Bu dolgularda özel bir metal alaşım kullanılır. Amalgam dolgularda cıva, gümüş alaşımı, bakır ve kalayın bir arada kullanıldığı bir dolgu karışımı bulunur.
Seramik İnlay – Onlay Dolgu: Bu tür dolgular laboratuar koşullarında hazırlanırlar. Estetik ve dayanıklık düzeyleri en yüksek seviyededir. Bu dolgular uygulandıkları dişler ve komşu dişler ile kompozit dolgulara göre daha iyi bir uyum içindedirler. Bunun sebebi ise dolgunun laboratuar koşullarında hazırlanmasından kaynaklanmasıdır. Dişin çürüğü, kırığı ve eski dolgu maddesi temizledikten sonra kalan sağlam dişin ölçüsü alınır ve ona uygun ölçülerde hazırlanması için laboratuara gönderilir. Seramik dolguların preslenebilme özellikleri vardır ve diş dokusuna en uygun malzemedir.
Porselen dolguların hazırlanmasında en ileri teknoloji kullanılmaktadır. İşlem sırasında madde kaybı çok azdır ve tutuculuk yüksek kalitededir. Kenar sızıntısı yok denecek kadar azdır. Çünkü özel bir seramik olduğundan ağızda sertleştirilmezler. Bunun yanında bu tür dolgular dişin sertliğine en uygun olan ve diş eti ile uyumlu bulunan malzemelerdir. Dişte büyük madde kayıplarının önlenmesinde bu diş dolgusu tercih edilmektedir.
Kompozit İnlay – Onlay Dolgu: Kompozit malzemelerinden ve ağız dışında laboratuar ortamında hazırlanan dolgulardır. Dişte oluşan kırık ve çürük temizlendikten sonra dişin ölçüsü alınır ve laboratuarda bu örnek temel alınarak dolgu maddesi hazırlanır. Dolgu hazırlandıktan sonra dişe özel yapıştırıcılar ile tutturulur. Bu tür dolgular ağız dışında sertleştikleri için büzülme oranı çok azdır. Yalnız porselen dolgular gibi çok dayanıklı ve estetik değillerdir ama ekonomiktirler.
Kole Dolgular: Bu tür dolgular dişetine yakın bölgelerde oluşan aşınma ve çürük nedeniyle meydana gelen madde kayıplarının onarımında kullanılır. Diş renginde olan dolgulardır.
Diş dolgusunun yapılmasında ki amaç dişlerdeki çürüklerin temizlenmesidir. Nedeni ise çürük dişlerde oluşan bakteriler dişin özüne kadar iner ve diğer dişlerde geçebilir. Bundan dolayı çürük temizlenmelidir. Diş dolgularının yapılması için bir yaş sınırlaması yoktur. Hamile bayanlara da diş dolgusu uygulanabilir ama bazı tedbirlerin alınması gerekir. Hamile bir bayanın diş dolgusu belli aralık dönemlerinde yapılmalıdır. Bu aralık genellikle 4. ay ile 7. aydır. Bunun nedeni ise ilk 3 ayın bebeğin hayati organlarının oluştuğu dönem olmasıdır.
Hamilelik döneminde annenin diş bakımı düzgün değilse çürümelerde daha fazla olur. Çünkü kadın hamile kaldığı zaman vücut farklı bir biyolojik pozisyona girer. Vücut kendi bünyesinde başka bir canlı oluşturduğu için bu canlıyı beslemek için kendi bünyesinde bulunan vitamin, protein, mineral ve hücre yapı taşlarını kullanmak zorunda kalır. Bu nedenle anne adayının hamileliği süresince sadece dişlerine değil genel sağlık durumuna da oldukça fazla dikkat göstermesi gerekmektedir.