Ana Sayfa Sağlık Geniz Eti

Geniz Eti

478
0

Geniz Eti Büyümesinin Nedenleri ve Tedavisi

Burnun arka kısmında bulunan bölüme geniz boşluğu adı verilmektedir. Geniz boşluğunun diğer bir ismi üst boğazdır. Burun boşluğundan içeri giren hava geniz boşluğuna varır. Genizden geçen hava ilk olarak aşağıya, boğaza, gırtlağa ve en son olarak nefes borusuna ulaşır. Geniz boşluğunda östaki kanalları yer alır. Bu kanallar kulağa hava taşıyan kanallardır. Bu kanallar sayesinde orta kulak hava basınç değişikliklerine uyum sağlayabilmektedir. Geniz etinin bulunduğu yer bu boşluğun tavan bölümüdür. Geniz eti bir savunma dokusudur. Boğazda bulunan bademciklerin dengidir. Erken yaşlarda özellikle çocukluk yaşlarda geniz eti oldukça fazla çalışan bir organdır. Girintili ve çıkıntılı bir yapıya sahiptir. Bu yapısından dolayı geniş bir yüzeye sahip olan geniz eti dar bir alanda mikroplara karşı savaş verip güçlü kalmaktadır. Geniz eti bu savunmayı yapabilmek için bazı kimyasallara ihtiyaç duyar. Bu kimyasallar ise içinde bulunan lenfosit hücreleri ile salgılanan sigA maddesidir.

Geniz Eti Büyümesi Nedenleri

Geniz etinde ki büyüme genetik yapıdan kaynaklanıyor olabilir. Fazla sıklıkla geçirilen hastalıklarda bu durumun oluşmasında etkili olabilmektedir. Çocukların devamlı olarak nezle ya da gribe yakalanması, bademciklerin sürekli olarak mikrop kaparak hastalanması ve alerjik etkenler geniz etinde büyümelere neden olabilir.

Geniz Eti Büyümesi Belirtileri

Geniz etinde oluşan bir büyüme çeşitli belirtiler verebilir. Bu belirtilerden bir veya birkaçı çocuğunuz da görülüyorsa çocuğunuzu uzman bir KBB doktoruna götürmeniz gerekir. En yaygın belirtiler arasında görünenler; özellikle geceleri artma gösteren burunda tıkanma ve buna bağlı olarak ağızdan nefes alma, daha ufak yaşlarda olan çocuklarda beslenmede zorlanmaların olması, burunda tıkanıklık varmış gibi genizden konuşma, geceleri terleme, çocuğun huzursuz bir şekilde uyuması, tipik bir geniz eti yüzü, uykuda nefesin birkaç dakika durması, iştahsızlık ve gelişmede geriliğin görülmesi gibi belirtiler gözlenir.

Geniz Eti Komplikasyonları

Geniz etinin büyümesi bazı organlarda olumsuz durumlara yol açmaktadır. Bunlar arasında östaki borusunun işlev bozukluğu, orta kulakta bazı hastalıkların meydana gelmesi ( orta kulakta sıvı oluşması, orta kulakta iltihabi bir durumun oluşması ve kulak zarında çökme ), akut ve kronik sinüzitlerin oluşması, üst ve alt solunum yollarında alerjiye bağlı olarak atakları tetikleme, diş ve çiğneme bozuklukların oluşması, alt ve üst solunumda enfeksiyonlar oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Geniz Eti Teşhisi

Hastalığın teşhisinde oluşan belirtiler önemli bir ölçüdür. Yapılacak bir endoskopik muayenede geniz eti dokusunun görülmesi kesin tanıyı koymada etkili olacaktır.

Geniz Eti Tedavisi

Geniz etinde iltihabi bir durum ortaya çıkmış ise bu durumda iltihabı kurutmak için antibiyotik tedavisi uygulanır. Eğer böyle bir durum söz konusu değil ise bir süre beklenilmesi doğru olacaktır. Çocuklarda büyük olan geniz eti zamanla küçülür. Diğer bir tedavi şekli ise ameliyattır. Yalnız ameliyat için bazı durumları hasta taşıyorsa bu girişime karar verilebilir. Bu belirtiler kişinin nefes almasında bir problem olması, uyku apnesi bulunması, geniz etinde sıklıkla iltihap olması, konuşmada bozulmalar, orta kulakta iltihap meydana gelmesi akut ve kronik sinüzit oluşumu gibi durumlar ameliyatı gerekli kılmaktadır. Geniz eti dokusu bademcik dokusu gibi kapsülle korunmuyor. Bundan dolayı bu dokunun tamamen çıkarılması mümkün değildir. Bunun için tekrarlama olasılığı az da olsa vardır.

Geniz eti ile ilgili operasyon yapılmadan önce yapılması gereken tahliller yapılır ve ona göre işleme başlanır. Geniz eti operasyonu genel anestezi altında yapılır. Operasyon yaklaşık 20 dakika sürer. Operasyonun yapılması ağız içinden olur. Derin bir kesinin yapılması gerekmez. Çocukta farklı bir sorun ortaya çıkmaz ise aynı gün içinde taburcu olabilmektedir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz