Ana Sayfa Sağlık Diş Taşları

Diş Taşları

429
0

Diş Taşlarının Nedenleri ve Tedavisi

Uzun bir süre ağız ve diş bakımının yapılmamasından dolayı dişlerin kenarlarında beyaz veya sarıya çalan bazı kütleler oluşur. Dişlerinizi fırçaladığınız zaman dişlerinizde kanamalar meydana gelir. Bu durum kişiyi biraz ürküttüğünden hemen doktora başvurur ve o zaman diş taşının olduğunu öğrenir. Tartar ya da diğer bir adıyla Kalkülüs yani diş taşları kişilerin ağızlarında diş kanamalarına, ağızda kokuya, diş etlerinde iltihaplanmalara, diş etlerinde çekilmelere ve daha ileriki durumlarda ise dişlerde kayıplara neden olabilmektedir. Böyle ciddi sorunlara neden olan diş taşları kişiyi mecburen doktora gitmek zorunda bırakmaktadır. Diş taşları için erken alınacak bir önlem kişinin diş eti hastalıkları yaşamasını, sosyal ve psikolojik bazı problemlerden kurtulmasını sağlar.

Diş Taşlarının Oluşumu

Dişlerin sağlıksız olması diş taşlarının oluşmasında önemli bir etkene sahiptir. Dişlerin yemekten sonra temizlenmemesi sonucu yemek artıkları dişlerde birikir. Diş arasına giren bu artık maddeler tükürüğün yapısında olan kireç parçacıkları ve bakteri plağı ile kimyasal reaksiyona girer ve dişlere yapışarak diş taşlarının oluşumuna olanak verir. Bakteriler, yemek artıkları ile beslenen canlılardır. Bunun yanında büyük oranlı yemek artıklarını sindirmeye çalışan tükürük enzimlerinden oluşan metabolik ürünlerde bakterilerin beslenmesine yardım etmektedir. İnsanın çene altı, dilaltı ve kulak önünde bulunan tükürük bezlerinden günlük yaklaşık olarak 5 litre tükürük salgılanır. Diş taşları tükürükte bulunan minerallerin yani kimyasal tuzların ve plakların oluşturduğu bir durumdur. Diş taşlarının oluşmasına sadece bakteri plağı ve yemek artıkları sebep olmayabilir. Bunun yanında kişinin genetik yatkınlığı, bağışıklık sisteminin zayıf olması gibi durumlarda bu gibi olayların oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Diş taşları ilk olarak hafif bir şekilde diş aralarını istila eder. Daha sonra kötü bir şekilde dişeti kaplarlar ve ilerlemelerine devam ederler. Bu ilerleme sonucu dişlerde kanama ve ağız içerisinde koku meydana getirirler. Ağız kokusunun en önemli sebeplerinden bir tanesi de dişlerde oluşan taşlardır. Daha ileri durumlarda diş etlerinde iltihaplanmalar olur. Diş eti şişer ve kızarır. Eğer bu durumda dişlerin bakımı yapılmaz ise bu durum ilerler ve çevrede bulunan diğer dişlere de sıçrar ve dişlerde iltihaplanmalar meydana gelir. Diş taşları her zaman ağrı yapmaz bundan dolayı dişlerinizde herhangi bir problem olup olmadığını anlamanız çok geç olabilir. Diş etlerinde çekilme olması, dişi destekleyen kemik dokusunun erimesi gibi oldukça kötü durumlar ile karşılaşma olasıdır. Durum çok ilerlemiş olursa kişi dişini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

Diş Taşı Tedavisi

Dişlerin düzenli olarak bakımının yaptırılması ve günlük diş fırçalama işlemlerinin düzgün bir şekilde yapılması bu tür durumların ortaya çıkmasını engelleyecektir. Diş taşı oluşumunu engelleyemediyseniz bu durumda hemen diş doktoruna gidip diş taşlarınızı temizletmelisiniz. Diş taşları serttir. Bundan dolayı bunları kendiniz temizlemek gibi bir hataya düşmeyiniz. Diş taşları genellikle diş etinin de altına girebilmektedir. Bundan dolayı diş taşı temizliğinde özel aparatlar kullanılır. Temizleme işleminde sinirler rahatsız olacağından kanamalar görülebilir. Diş taşlarının temizlenmesinin ardından 6 ayda bir doktora gidilip dişler tekrar kontrol edilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz