Ana Sayfa Sağlık ÇOCUKLARDAKİ İŞTAHSIZLIĞI ORTADAN KALDIRACAK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

ÇOCUKLARDAKİ İŞTAHSIZLIĞI ORTADAN KALDIRACAK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

947
0

Çocuklarda iştahsızlık birçok anne babanın içinden çıkamadığı bir durumdur. Çocuklarda iştahsızlık fiziksel olduğu kadar psikolojik bir problemdir. İştahsızlık çocukların kişisel özelliklerine ve yaşına göre değişiklik gösterebilmektedir.

 Çocuklarda Yaşanan İştahsızlığın Üstesinden Gelebileceğiniz Çözüm Önerileri…

Çocuğa anlattığınız masal ve hikayelerde beslenmenin büyümesi ve sağlıklı olması için önemini sık sık vurgulayın.

Çocuğunuza yemek yerken “dökme”,”kaşığı güzel tut” gibi şeyler söylemeyin, çocuk yemek masasına oturduğu zaman azar yiyeceğini düşünmesin. Bu onun yemeği bırakın döke saça mutlu bir şekilde yesin.

Çocuğunuzun yemek tabağını tablo gibi süsleyin, çocuk tabağını görünce yemeye can atsın. Tabağını çizgi film karakterlerine ve sevdiği oyuncaklara benzetebilirsiniz.

Yemek istemediği zaman zorlamaktan kaçının. Acıktığı zaman istediği kadar yesin. Yemek için baskı yapılan çocuk yemekten tamamıyla uzaklaşır.

Çocuğa sevdiği besinlerden yaklaşın. Mesela sevdiği yemeğin içine çok az sevmediği şeyi karıştırın, bunu iki günde bir yapın. Sevmediği gıdaların miktarını çaktırmadan artırın. Şikayet etmeden yemeye başladığında tek başına vermenizde bir sakınca yoktur.

Yemekten en az 1 saat öncesinde çocuğa su veya meyve suyu vermeyin. Bu karnının şişmesine ve iştahının kesilmesine neden olur. Yemek sırasındaki su miktarını da siz belirleyin, çocuğa bırakmayın.

Çocuğunuza bebeklikten itibaren çok karışımlı şeyler yedirmeyin. Çocuğa vermeden önce siz tadına bakın, görüntüsü ve tadı hoş olmayan yiyecekleri sağlıklı diye çocuğa vermeyin. Bu onun yemekten tiksinmesine neden olur.

Çocuğunuz için hazırladığınız menüyü rutin hale getirmeyin, menüde farklılıklar yapın. Hatta farklı pişirme şekilleri geliştirin. Çocuk aynı yemeklerden sıkıldığı için yemeğin adını duyar duymaz yemek istemeyebilir.

Yemek saatlerinizi çocuğun uyku saatine yakın tutmayın. Uykusu olan çocuğa ne verirseniz verin memnun olmaz. Yemeği çocuğun uyku saatinden 2 saat önce veya uykudan uyandıktan 1 yarım saat sonra hazırlayın.

Çocuğunuza hazırlayacağınız tabak sizin tabağınızın 4/1’i kadar olmalı, emin olun ki çocuğunuz yemeğini bitirdiği zaman doymazsa isteyecektir.

Çocuğunuza bebeklikte itibaren sağlıksız atıştırmalıklardan (şeker, cips, çikolata gibi) uzak tutun. Atıştırmalıklarla beslenen çocuklar hem sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanamaz, hem de sağlıklı beslenemez.

Tadını beğenmediği yemeğin adını çocuğun yanında söylememeye çalışın. Sevmediği yemeği sevdiği yemekle birlikte vermeye çalışın, istemezse asla ısrar etmeyin.

Yemek pişirme sırasında ondan yardım isteyin. Beraber yaptığınız yemekleri yerken ona övgüler yağdırın. Bunu eğlenceli hale getirdiğinizde sevmediği yemekleri birlikte yaparak tadına bakmasını sağlayın.

Yemeklerin isimlerini değiştirin. Hatta pişirdiğiniz yemeğin malzemelerini sayın yemeğin ismini çocuğunuz koysun. Bu onda merak uyandırarak yemek yemesini sağlayacaktır.

Çocuğunuza yeme alışkanlığını televizyon karşısında kazandırmaya çalışmayın. Çocuk tüm dikkati ile televizyon izlerken yemeği reddedecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz