Ana Sayfa Sağlık BEBEKLERDE KATI GIDAYA GEÇİŞ AŞAMALARI NELERDİR?

BEBEKLERDE KATI GIDAYA GEÇİŞ AŞAMALARI NELERDİR?

993
0

Hayatta en çok değer verdiğiniz varlıklarınız olan bebeklerinizin beslenmesine dair dikkat etmeniz gereken hususlar ve katı gıdaya geçiş aşamalarını sizin yerinize inceleyeceğiniz. Bu yazımız sayesinde bebeğinizin beslenmesine dair tüm püf noktaları kolaylıkla öğrenebilecek ve katı gıdaların geçişi esnasında nasıl bir yol izlemeniz gerektiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

NEDEN ÜÇ GÜN BEKLEMELİSİNİZ?

Bu aşamalara geçmeden önce bebeğinizin katı gıda takviyesi esnasında alerjik reaksiyonlarla karşılaşıp karşılaşmadığı konusundaki takibinizi iyi bir şekilde yapmanız gerektiği hususunda sizleri dikkatli olmaya davet ediyoruz. Böylece bebeklerinizde meydana gelebilecek gluten hassaslığı, yani çölyak hastalığı başta olmak üzere, çeşitli sindirim sorunlarının olup olmadığı konusunda sizler de dikkatli birer anne olabileceksiniz. Bunun için izlemeniz gereken kural, üç gün kuralı olarak adlandırılmaktadır. Böylece üç gün içerisinde yalnızca tek bir katı gıda ile beslemeye özen göstermeniz gereken bebeklerinizde, herhangi bir alerjik durumun olup olmadığını da iyi bir şekilde anlayabilirsiniz.

BİRİNCİ AŞAMA NASIL GELİŞİR?

Birinci aşama olarak adlandırılan bu evrede, ilk etapta kolayca emilecek, sindirilecek ve püre şeklinde yumuşak bir biçimde yutulabilecek katı gıdaları tercih etmelisiniz. Birinci aşamanın en gözde meyveleri arasında elma, armut, kayısı, şeftali ve erik yer almaktadır. Sebzeler kategorisinde ise havuç, patates, kabak ve yeşil yapraklı bitkiler yer almaktadır. Sekizinci aydan itibaren etle tanıştırabileceğiniz bebekleriniz için özel hazırlanışları takip edebilirsiniz. Benmari yöntemi ile etleri pişirmek ve daha sonra püre haline getirmek, bunu çorbalarda kullanmayı denemek sizin için muhteşem bir yöntem olacaktır.

İKİNCİ AŞAMAYA GEÇMEYE HAZIR MISINIZ?

Sıra ikinci aşamaya geldiğinde içeriğinin lif ve protein bakımından zengin olan yiyeceklere geçmeniz gerekecektir. Süt ürünleri, tahıllar ve alerji riski düşük olan besinler ile bebeğinizin tanışma vakti bu aşamada gerçekleşecektir. Çiğneme yetisini kazanmış olan bebeğiniz için ikinci aşamada hurmayı meyve olarak seçebilir, sebzelerde ise yeşil fasulye, bezelye ve karnabahara öncelik verebilirsiniz. Tahıl olarak unlardan yapılan yiyecekleri ön planda tutmaya başlayabilirsiniz. Tüm et çeşitlerini yedirebileceğiniz bu dönemde özellikle balık tüketimini arttırmalısınız. Nohut ve mercimek baklagillerinin yedirilmesi sayesinde bu aşamayı başarılı bir şekilde tamamlayabileceksiniz.

BEBEKLERE 1 YAŞINA KADAR HANGİ GIDALAR VERİLMEZ?

Süt olarak devam sütünü 1 yaşına kadar kullanması gereken anneler, bunu kullanarak yoğurt vb. yiyecekler yapmalıdır. Ancak inek sütüne 1 yaşına gelinmeden önce geçilmemelidir. Aynı şekilde yumurtanın sarısı bu aşamalardan öncesine aitken, beyazı ise 1 yaşından sonrasına dahildir. Yumurtanın beyazını yalnızca 1 yaşından sonra yedirmeye başlamalısınız. Şekerli gıdaları, balı ve tuzu da yine bu yaş sınırından sonra tüketmesi için hazırlamalısınız.

Yukarıdaki önerilerimize uymanız halinde, sizler de bebeklerinizin katı gıdalarla beslenmesi hususunda gerekli tedbirleri almış olacaksınız. Böylece sağlık beslenmesine katkı sağlayacak ve sindirim problemi ile karşılaşma riskini oldukça azaltabileceksiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz