Doğada yaygın olarak kullanılan cıva maddesine çok fazla rastlanılır. Gümüş rengine sahip olan, kokusuz ve buharlaşması da hızlı olan bir maddedir. Cıva zehirlenmesi ve etkilerinin ciddi sonuçları vardır ve kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Civanın solunması ile akciğerler ciddi derecede etkilenir. Sinir sistemini ve böbrekleri de ciddi oranda etkiler. Akciğerler yolu ile bronşitleri de etkiler. Doku yıkımlarının önüne geçilmezse ölüm ile bile sonuçlanma olasılığı vardır. Cıva zehirlenmesinin hayati sonuçlarının olması, etkisinin büyüklüğünü anlatır. DNA sistemini de bozması bilinmektedir. Termometrelerin kırılması ile saçılan cıvalar ciddi bir sonuç teşkil etmez ancak buharlaşması ve uzun süre solunması ile daha ciddi durumlar da ortaya çıkabilir. Cıva zehirlenmesi etkileri kişinin yaşı, hayat kalitesi, yaşı, ne kadar zehirlendiği gibi kriterlere bağlı olarak büyüklüğünü de belli edecektir. Erken teşhis ve önlem alınması hayat kurtarır. Cıva alımından sonra zehirlenme etkileri arasında, bulantı, kusma, midenin kötüleşmesi, bulanık görme, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi kriterler sayılabilir. Cıvanın döküldüğü alanlar tamamen temizlenmelidir. Emekleyen bir bebeğe bile bulaşma ihtimali unutulmamalıdır. Havadaki normal varlığı da göz önünde bulundurularak dikkat edilmesinde fayda vardır. Cıva zehirlenmesi çocukları yaşlarından dolayı daha fazla etkiler. Buharlaşabilen cıva her zaman aynı zamanda solunumunun da olabileceğini işaret eder. Cıvaya çıplak elle dokunmamak ve ortamın tamamen boşaltılması sağlanmalıdır. Bölge havalandırılmalıdır. Elektrikli süpürge ile çekim yapılmamalıdır. Halı, yorgan gibi malzemelere bulaşması görüldüyse temizlenmemeli ve direk hepsi çöpe atılmalıdır. Temizlenmesi ile dezenfekte edilmesi sağlanamaz. Cıva ölçümü sağlanarak sürekli ortam kontrol altında tutulmalıdır. Sızdırmayan ve ağzı kapanabilir olan bir kaba cıvaların alımı sağlanmalıdır. Enjektör ya da şırınga ile cıvaların toplanması sağlanmalıdır. El ile dokunulmaması gerçekten çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Dağılmasına da engel olunması önemlidir.
Lavabolara, giderlere dökülmesi ile temizleneceği düşünülmemelidir. Cıva yayılmasını hızlı gerçekleştiren bir maddedir. Zehirlenmesinde gereken önlemler alınmalı ve belirtiler görüldüğü an doktora gidilmesi de gerekir. Doktor önerisi dışında hiçbir müdahalede bulunulmaması şarttır. Okullarda ve diğer alanlarda bireyler bu konuda bilinçlendirilmelidir.