Cinsel yolla bulaşan hastalıklar dediğimizde hepimizin aklına gelen ilk şey AİDS oluyor. Ama cinsel yolla yakalandığımız hastalıkların listesi o kadar çok kabarık ki sadece bununla sınırlı kalmıyor. Uzmanlar ile görüştük ve hangi hastalıkların cinsel yollarla bulaştığını sizler için araştırıp öğrendik. Sadece hastalıkların ne olduğunu değil tabi nasıl önlem alınması gerektiğini ve bulaştıktan sonra nasıl tedavi edilmesi gerektiğini de sizler için uzmanlarımızdan öğrendik.
Hepatit B; halk arasında sarılık hastalığı olarak bilinen hepatit b virüsü aslında bir karaciğer hastalığıdır. Çift DNA taşıyan HBV virüsü son derece bulaşıcı ve tehlikeli bir virüstür. Bu virüse yakalanmadan önce aşısını yaptırarak yakalanma riskini ortadan kaldırabiliriz. Kan ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Asıl hedefi karaciğere yerleşerek orada iltihaplanma oluşturmak olan HBV virüsü vücudun herhangi bir bölgesinde üreyerek karaciğere ulaşabiliyor. HBV virüsünün bulaştığı kişilerde en sık olarak ateş, vücutta ağrılar, kusma, halsizlik, sürekli bir uyku hali içerisinde olma ve deri de sararma olarak belirti gösterir. HBV virüsü kanda, vajinal sıvının içerisinde, spermlerde ve tükürükte bulunurlar. Özellikle de kan verme, doku ve organ naklinde ve cinsel ilişki sırasında bulaşır. Bu virüsü taşıyan kişiler tarafından kullanılmış olan manikür setleri, tıraş setleri, makaslar, dövme makineleri, kulak delme makineleri, steril olmayan ortamlarda yapılan diş çekim aletler gibi eşyalarda bu virüslerin bulaşma riski yüksektir. Bu virüsün size bulaştığını düşünüyorsanız eğer hemen bir uzaman doktora başvurun ve gerekli olan tüm tahlilleri yaptırın.
Genital Siğiller; derinin üzerinde ve mukozaya yerleşen insan papiloma virüsü olarak bilinen bir hastalığa ait enfeksiyonlardır. Siğiller şekil itibariyle üredikleri yere bağlı olarak çeşitlilik gösterirler. Genellikle derinin üzerinde aynı renkte oluşan kabarıklar halindedirler ve hızlı bir şekilde çoğalabiliyorlar. Üreme organlarını da etkilene bu virüsün altmıştan daha fazla çeşidi olduğu biliniyor. Vajinada ve anüs çevresinde, peniste ve teslislerde oluşan siğiller kendilerini kaşıntı yaparak belli ederler. Böyle bir şikayetiniz varsa doktora başvurmanız gerekiyor. Çünkü bu siğiller krem veya ilaç yardımıyla geçmiyor, yakma veya donma yöntemi ile yok edilebiliyorlar.
Vajina da oluşan enfeksiyonlar; sağlıklı bir bayanın vajinasında, vajinal florayı oluşturan koruyucu bir sürü mikroorganizmayı içerisinde bulundurur. Sağlıklı bir vajina da koku ve farklı renklenme oluşmaz. Vajinal enfeksiyonlar mantarlar, parazitler veya bakterilere bağlı olarak oluşur. Bu enfeksiyonlar yalnızca cinsel ilişki ile bulaşması söz konusu değildir. Adet dönemleri, yaşın ilerlemesi, beslenme de bu enfeksiyonların oluşmasında birer neden haline geliyorlar. Fazla çeşitli olan vajşnal enfeksiyonlar genellikle korunmadan girilen ilişkilerde dolayı bulaşır ve çiftlerin ikisi için de tehlikelidir. Pamuk olmayan iç çamaşırlar, ıslak kıyafetler, yoğun akıntı, nemli veya ıslak havlular, kullanılan bazı antibiyotik ve doğum kontrol ilaçları da bu enfeksiyonların oluşmasına neden olabiliyor. Oluştuğu bölgede genellikle kaşıntı, kabarma, koku ve akıntı ile kendini yoğun olarak belli eder. Bu enfeksiyonlara yakalanmamak için pamuklu ve sıvıyı emen çamaşırların kullanımına ve genital bölge temizleyicileri kullanarak bölgeyi temiz tutmak gerekir. Akıntıya karşı kullanılan günlük pedlerin sıklıkla değiştirilmesi gerekiyor. Enfeksiyon başladıktan sonra hemen bir doktora başvurmalısınız.
Klamidya Enfeksiyonu; cinsel yollar ile bulaşan hastalığın enfeksiyonları hem kadınlar için hem de erkekler için ciddi enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmalardır. Genellikle rahim ağzında oluşan bu enfeksiyonlar bir üreme organı enfeksiyonudur. Aynı zaman da göz çevresinde de oluşabilen bu virüsler geçici körlüğe neden olabilmektedir. Kullanılan eşyalarında etken olmasıyla birlikte en sık korunmadan yapılan ve oral seks dahil olmak üzere cinsel ilişkiyle bulaşırlar. Enfeksiyonlu olan bir anneden doğum sırasında çocuğun da enfeksiyon kapması büyük bir olasılıktır. Çok fazla belirti gösteren bir hastalık değildir. Yoğun olduğu zaman sık idrar yapma, yanma, kaşıntı ve sarı vajinal akıntı olarak kadınlarda belirti gösterir. Erkeklerde ise açık renkte akıntı, idrarını yaparken yanma veya testislerde şişme olarak belirti gösterebiliyor. İlaç tedavisi mümkün olan bu hastalığın tedavisi yapılmadığı takdirde kısırlığa kadar yol açtığı kanıtlanmıştır.
Bel soğukluğu; neisseria gonorrhoeae bakterilerinin neden olduğu döl ve idrar yollarında oluşan ve son derece bulaşıcı olan ir hastalıktır. Yalnızca cinsel ilişki ile bulaşır özellikle de korunmadan olan ilişkilerde oluşma riski yüksektir. Virüs bulaştıktan 2 veya 3 hafta içerisinde idrar yapımında yanma, kasık ağrıları, iltihaplı ve koku olmayan akıntı şeklinde belirti gösterir. Vajinadan alınan akıtın örneğinin incelenmesi sonucunda incelenerek tedavi yöntemi belirlenerek ilaç ile tedavi edilebilecek bir hastalıktır.