Bilek Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi
Bilek ağrısı oldukça yaygın bir rahatsızlıktır ve birçok sebebi bulunur. Bilek ağrısının tedavisini yapabilmek için bu ağrının gerçek nedenini ortaya çıkarmak gerekir. Doğru teşhis ile yapılacak bir tedavide başarı oldukça yüksektir. Burkulma ya da kırıkların neden olduğu birçok yaralanma bilek ağrısına neden olabilmektedir. Bunun yanında devamlı olarak tekrarlayan hareketler, karpal tünel sendromu ve artritler bilek ağrısına neden olabilmektedir.
Sebepleri
Bilekte oluşan ağrılar birçok faktörün sebep olmasından kaynaklanıyor olabilir. Biz sizlere sadece en çok bilinen bilek ağrısı sebeplerinden bahsedeceğiz. Tendinit, bilek bölgesinde oluşan ağrı ve şişmenin en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Tendinitin sebebi ise tendon kılıfında iltihap oluşmasıdır. Tendinit kaynaklı bir bilek ağrısında cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz. Bilekte meydana gelen burkulmalar bilek eklemlerinin etrafında bulunan ligamentlerin incinmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bilekte oluşan burkulmalar ellerin kullanımını belli bir süre sekteye uğratır. Bilekteki sinirlerden bir tanesinin işlevinde meydana gelen bozukluk sonucu karpal tünel sendromu ortaya çıkar. Bu sendrom, kol orta sinirinin bilek ekleminden geçtiği bölgede sıkışması sonucu meydana gelir. Eklemde oluşan iltihap bilek ağrısına sebep olan ve bileğin normal aktivitelerini yapmasını engelleyen bir durumdur. Artritin birden fazla nedeni vardır ve buna bağlı olarak da tedavisi de çok çeşitlidir. Bilek bölgesinde gangliyon kisti şişmelere neden olur. Bu kistler iyi huyludur ve içi sıvı ile dolu kapsüllerdir. Bilekte oluşan kırılmalar yaygın olarak görülen ortopedik sakatlanmalardır. Kırılan bölge ya alçıya ya da ameliyata alınır. Bilek hareketlerinin saatlerce tekrarlanmasına neden olan hareketler özellikle eklem çevresindeki dokulara baskı yapar ve kırıklara neden olabilir.
Bilekte oluşan bazı ağrılar doktor müdahalesi gerektirir. Bu durumlar arasında şunları sayabiliriz. cisimleri taşıyamama veya onları kullanamama, bilek ekleminde deformasyona neden olan sakatlıkların meydana gelmesi, gece vakti veya dinlenirken ortaya çıkan hastalıklar, bir günden fazla süren bilek ağrısı, eklemi doğrultmada veya bükmede zorlanma, şişme, eklem ya da kolun dirsek ile bilek arasında kalan kısmında morarma olması, ateş, kızarıklık ve ısınma gibi enfeksiyon belirtilerinin görünmesi ve normal olmayan belirtilerin ortaya çıkmasıdır.
Tedavisi
Bilek ağrısının tedavisi rahatsızlığın nedenine göre değişir. Bunun için ağrıyan bileğe bir tedavi uygulamadan önce teşhisin doğru olduğundan emin olmak gerekir. Sebeplerine bağlı olarak uygulanan en yaygın nedenler arasında şunlar vardır. Tedavinin ilk aşaması bileği dinlendirmek ve enflamasyonun geçmesini beklemektir. Yalnız eklemi dinlendirirken dikkatli olmanız gerekir. Çünkü uzun süre eklemin hareketsiz kalması eklemde sertleşmeye neden olur. Buz uygulaması ve sıcak desteği bilek ağrıları için uygulanabilecek en uygun tedavi yöntemlerindendir. Yalnız hangisinin ne zaman uygulanacağını bilmek önem taşır. 48 saat içinde meydana gelen sakatlıklarda ve özellikle şişme durumlarında buz tedavisi uygulanır. Bu tedavi ile eklem etrafındaki şişme önlenir. Sıcak uygulamaları ise dokuları gevşetme ve kan akışının normale dönmesi için uygulanır. Bu yöntemin aktivite öncesi, aşırı kullanım sonucu görülen sakatlıklar sonrasında kullanılması tercih edilmelidir. Bu uygulamanın aktivitelerden sonra ve akut yaralanmalardan sonra kullanılması önerilmez.
Bilek burkulmasında kullanılan destek atelleri oldukça faydalıdır. Bu ateller bilek hareketleri için destek verirler. Yalnız şiddetli durumlarda pek fayda sağlamazlar. Steroit olmayan anti enflamatuar ağrı ilaçlarının kullanılması daha çok artrit ve tendinitten dolayı oluşan bilek ağrılarının şikâyetlerinde kullanılır. Kortizon iltihabı tedavi eden oldukça güçlü bir ilaçtır ve iltihapta bilek ağrısı görülen kişilerin ortak şikâyetidir. Bu tedavinin faydaları için doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Alınan tüm önlemlere rağmen bileğinizde herhangi bir iyileşme olmadıysa cerrahi operasyon gerekebilir. Artroskopik ameliyat teşhis konulduktan sonra yapılabilecek tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır.