Ana Sayfa Sağlık Gırtlak Kapağı İltihabı Neden Olur ve Tedavisi

Gırtlak Kapağı İltihabı Neden Olur ve Tedavisi

718
0

Gırtlak Kapağı İltihabı Neden Olur ve Tedavisi

Gırtlak kapağı iltihaplanması veya “ epiglottit “ gırtlak bölgesinde bulunan epiglottis diye bilinen kıkırdaklı yapının şişmesi sonucu oluşur. Bu durumda akciğerlere hava girişi engellendiği için yaşam tehlikesi ortaya çıkar. Gırtlak kapağı iltihaplanmasına sıcak içecekler tüketilmesi, boğazda doğrudan oluşan yaralanmalar ve enfeksiyonlar neden olabilir. Bu hastalık her yaştaki insanı etkileyebilir. Gırtlak kapağı boğazın arka tarafında, trekea ismi verilen nefes borusunun hemen üzerinde bulunan ve yutma işlemi sırasında kapanarak yiyeceklerin nefes borusuna kaçmasını engelleyen kapak şeklinde olan bir yapıdır. Gırtlak kapağı iltihaplandığı zaman kapakta şişme meydana gelir. Oluşan şişlik hava yolunu tıkayarak kişinin ölümüne sebep olabilir. Bu durum çocuklarda daha sıklıkla görülmektedir. Bu hastalığa Haemophilus İnfluenza bakterisi sebep olmaktadır. Bu hastalığın aşısı yaygınlaştığından hastalıkta azalmalar meydana gelmiştir.

Belirtiler

Hastalığın çocuklarda görülen belirtileri arasında; ateş, şiddetli bir şekilde oluşan boğaz ağrısı, normal olmayan ve tiz sesli bir solunum, yutmada güçlük ve yutmanın ağrılı olması, endişe verici ve huzursuz davranışlar, otururken ya da öne doğru eğildiğinde önemli ölçüde rahatlama duyulmasını sayabiliriz. Yetişkin insanlarda görülen belirtiler çocuklardaki gibi çok kısa bir süre içinde ortaya çıkmaz. Belirtiler daha yavaş bir şekilde ve birkaç gün içinde meydana çıkar. Bu belirtiler arasında; şiddetli seyreden bir boğaz ağrısı, ateş, sesin boğuk çıkması ya da seste kısıklık meydana gelmesi, anormal ve tiz bir şekilde soluma, nefes almada problem ve yutmada güçlük olmasını sayabiliriz. Gırtlak kapağı iltihabı acil bir durumdur. Buna dayanarak sizde veya yakın birinizde böyle bir durum ortaya çıkarsa hiç vakit kaybetmeden hemen doktora başvurulmalıdır.

Sebepleri

Gırtlak kapağı iltihaplanmasına bir enfeksiyon ya da yaralanma sebep olur. Hastalığa sebep olan “Haemophilus İnfluenza “  bakterisine “ Hib “ adı da verilir. Bu bakteri menenjit hastalığının oluşmasında da sorumludur. Diğer bakteri çeşitleri arasında pnömokok ve streptokok A,B ve C bakterileri gelmektedir. Pnömokok bakterisi; menenjit, zatürree, kulak enfeksiyonları ve kan enfeksiyonlarından sorumlu olan bakteri çeşididir. Streptokok A,B ve C bakteri gurubu ise; boğaz ağrılarından kan enfeksiyonlarına kadar değişik hastalıklara sebep olmaktadırlar. Boğaza doğrudan alınan darbeler ve sıcak bir şekilde içecek tüketilmesi de gırtlak kapağının iltihaplanmasına neden olabilmektedir.

Bu hastalığın görülme riski erkeklerde daha fazladır. Bağışıklık sisteminin bir hastalıktan dolayı zayıflaması ya da alınan ilaçlardan dolayı zayıflaması gırtlak kapağı iltihabına neden olan bakteriyel enfeksiyonlarının kolay bir şekilde yayılmasına neden olur. Aşıların zamanında yapılması da çocukların bu bakteriyi kapmalarına ve hastalanmalarına neden olur. Gırtlak kapağı bir darbe sonucu ya da enfeksiyon sonucunda şişerse nefes borusunda daralma oluşur hatta nefes borusu tamamen kapanabilir. Bu durumda solunum yetmezliğine bağlı olarak kandaki oksijen seviyesi düşer ve karbondioksit oranında bir yükselme olur. Bunun sonucunda solunum yetmezliği oluşabilir. Gırtlak kapağı enfeksiyonuna neden olan bakteriler bazı durumlarda vücudun başka bölgelerinde zatüree, menenjit ve kan enfeksiyonu gibi hastalıkların oluşmasına neden olabilir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz