Beyin Felci Neden Olur ve Tedavisi
Diğer bilinen ismi ile inme, beyne giden damarların tıkanması neticesinde beyne kan gitmemesi veya aşırı miktarda kan gitmesinden dolayı damarlarda oluşan yırtılmalardır. Beyin felcinin 3 türü bulunmaktadır. Bunlardan ilki; beyin infarktüsü adı da verilen iskemik inme çeşididir. Böyle bir durumda bir kan pıhtısı damarın tıkanmasına neden olmuştur ve beyne kan akışı olmaz. Kan ve oksijenden mahrum kalan beyin hasara uğrar. İkinci tip beyin felcinde kanamanın beyin dokularına zarar vermesi söz konusudur. Bu durumda ortaya beyin kanaması çıkmaktadır. Bu durumda kişi ağrı hisseder. Kan damardan çıkarak çevre dokulara baskı yapar ve zarar verir. Üçüncü tip beyin felci ise geçici inme olarak bilinmektedir. Bu tür inmeler kısa sürelidir ve en geç 24 saat içinde açılarak kan akışı normal haline döner.
Beyin Felci Sebepleri
2,250 gram altında doğan bebekler. Erken doğumla dünyaya gelmiş bebekler. Menenjit hastalığı geçirilmesi. Yüksek tansiyon ve kolesterol. Sigara ve aşırı alkol kullanımı. Çeşitli türdeki kronik hastalıklar ve aşırı şişmanlıktır.
Beyin Felci Belirtileri
Beyin felcinin belirtileri her kişide farklılıklar gösterir ama en yaygın nedenler arasında şu belirtileri sıralayabiliriz. Konuşmada oluşan güçlük. Baş dönmesi. Anlamada güçlük olması. Vücudun belli bölgelerinde hissizlik durumu. Vücutta sağ ya da sol tarafın tutulması. Konuşmada ağırlaşma olması. Kişinin konuşurken uygun kelimeyi bulmada zorlanması. Bilinçte oluşan birtakım değişiklikler. Bilincin gitmesi. Görmede meydana gelen bozukluklar. Baş ağrısı.
Beyin Felcinin Etkileri
Vücudun tek tarafında güçsüzlük veya felç. Kaslarda katılık durumu. Ağrılı kas kasılmalarının olması. Konuşulanları anlamakta, yazı yazmakta ve dili kullanmakta güçlük çekilmesi. Ağrı ve uyuşukluk olması. Kişinin hafıza, dikkat, düşünme ve öğrenmede problemler yaşaması. Kişinin inmenin etkilerine varamamış olması. Yemekleri yutma da zorlanma. Bağırsak ve mesane problemlerinin olması ( idrarını tutamama ). Kişinin kendisini yorgun hissetmesi. Duygularını kontrol edememesi. Depresyon halleri. Günlük aktivitelerini yaparken zorlanması.
Beyin Felcinin Tedavisi
Hastanın beyin tomografisi çekilir ve beynin durumu hakkında bir fikir edinilir. MRG ile beynin anatomik yapısına bakılır. Bu teşhiste büyük önem taşır. MRA anjiyografi ile hastanın kasığından girilerek damarların durumu ve tıkanıklık kontrol edilir. Hastanın hemen hastane getirilmiş olması tedavide başarı şansını artırır. Burada hastaya hemen pıhtıları açıcı ilaçlar verilir. Bununla birlikte damarlardaki kan akışını artıracak ilaçlar verilir. Tedavi fizik egzersizleri ile desteklenir.