Ana Sayfa Sağlık Panik Atak Nasıl Oluşur ve Tedavisi

Panik Atak Nasıl Oluşur ve Tedavisi

355
0

Panik Atak Nasıl Oluşur ve Tedavisi

Endişe, korku ve sıkıntı gibi duyguları bünyesinde bulunduran, nöbetler şeklinde ortaya çıkan rahatsızlık panik atak olarak adlandırılır. Rahatsızlık psikolojik problemler ile veya bazı hastalıklar ile birilikte ortaya çıkabilir. Hasta ani bir nöbet geçirdiği zaman korku içindir. Kalbinde bir problem olduğu ve kalp krizi sonucu öleceğini düşünür. 10 dakika içinde atak çok şiddetlenir ve hasta bu durumda hemen doktora başvurur. Çok kötü şeylerin olacağını düşünür. Atak nöbetleri 30 dakika sonra geçmeye başlar. Bunun sonucunda kişi kendisini yorgun ve bitkin hisseder. Hiçbir şeye karşı sabrı kalmamıştır. Tek başına kalmak istemez. Yanında birisin olması ona güvende olduğunu hissettirir.

Panik Atak Belirtileri

Panik atağının belirtilerinden en az 4 tanesi sizde de veya çevrenizdeki kişilerde görülüyorsa bu kişinin panik ataklı olma olasılığı oldukça fazladır.

  • Kalpte çarpıntı. Kalbin yerinden fırlayacakmış gibi sert bir şekilde atması, ateş basması, üşüme ve terleme, titreme, nefes darlığı. Boğulacakmış gibi olma ve tıkanma, baş dönmesi. Kişinin kendisini bayılacakmış gibi hissetmesi, mide bulantı, karın ağrı ve geğirme, nefesin kesildiği düşünerek soluduğu havanın yetmediğini düşünmesi ve buna bağlı olarak derin derin nefes alma, göğüste sıkışma ve ağrı, algılamada güçlük duyulması, kendini tanıyamama, çevresinin gerçek olmadığını düşünmesi, kişinin ölmekten korkması, başkasına zarar vereceğini düşünmesi, karıncalanma ve uyuşmaların olması

Panik Atak Sebepleri

Rahatsızlık çoğunlukla bir neden olmadan ortaya çıkar. Beyinde bulunan kimyasal maddelerden veya beynin yan tarafının fonksiyonunu kaybetmesi sonucu oluştuğu varsayılmaktadır. Panik atak tek başına çıkabileceği gibi başka hastalıklar ile de kendini belli edebilir. Uzun süreli stresli bir yaşam içinde bulunmak panik atak riskini artırmaktadır. Bunların dışında başka sebeplerden de panik atak rahatsızlığı kendini gösterebilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

  • Sara hastalığının olması, akciğer ve kalp hastalıkları, vücuttaki vitamin eksikliği, aşırı derecede kafein tüketme, tiroid bezi ile ilgili birtakım problemlerin olması, adrenalinin aşırı salgılanması, kan şekerinde düşüklük olması, kansızlık, beyinde meydana gelen tümörler, bazı ilaçların yan etkileri, kapalı ve kalabalık yerlerde kalmak, depresyon ve sinirsel rahatsızlıklar, uzun bir süre uyarıcı madde kullanılması ve bu uyarıcı maddenin birden kesilmesi.

Panik Atak Tedavisi

Bu rahatsızlık tedavi edilebilir bir hastalıktır. İlk yapılması gereken hastaya hastalığın nasıl kontrol altına alınacağıdır. Bunu başarabilen hastalar ilerleyen zamanlarda bu hastalığı tamamen hayatlarından çıkartırlar. Tedavi sırasında hastaya nefes ve rahatlamak için neler yapılması, atak geldiğinde onun üstüne gidilmesi ve kas gerginliklerini yok etmeye yönelik teknikler öğretilmektedir. Tedavi sırasında kullanılan en yaygın teknik psikoterapidir. Bu tedavini yanında ilaç kullanılması, nefes egzersizleri, imajinasyon, grup terapisi ve refleksoloji yöntemleri de tedavide uygulanmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz