Bebeklerde Pamukçuk Belirtileri ve Tedavisi
Pamukçuk, kendisini bebeklerin ağızlarında beyaz bir tabaka oluşumu şeklinde belli eder. Bu hastalığa etken olan mantarın adı ise candida albikasdır. Anne, normal doğum yaptıktan sonra bu mantar bebeğin solunum ve sindirim bölümlerine geçer. Bu hastalık bebekte en erken 7’nci ve 10’ncu günlerde kendini gösterir. Ağız içinde görülen bu durum erken doğan bebeklerde daha sık yaşanır. Vücut direnci zayıf olan bebeklerde mantar kana karışır ve ağır akciğer enfeksiyonları ya da diğer ağır enfeksiyon hastalıklarına neden olur.
Pamukçuk Belirtileri
Bu durum genellikle yeni doğan bebeklerde kendini gösterir. Yalnız 1 yaşına kadar olan çocuklarda da hastalık görülebilir. Hastalık belirtileri ağzın içinde, dilde, yanaklarda, yumuşak ve sert damakta beyaz bir tabaka şeklinde kendini gösterir. Diğer belirtileri ise şöyle sıralayabiliriz.
- Bebekte hafif bir ateş
- Beslenmeyi etkilemesi
- Bebekte huzursuzluk
- Bebeğin aşırı ağlaması
Pamukçuk Tedavisi
Devamlı antibiyotik alan çocuklarda pamukçuğun tedavisi zor olur. Bebekten anneye bulaştığı zaman da tedavi zorlaşır. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar mantar tedavisinde kullanılan ilaçlar ile lokal antiseptik ilaçlardır. Annenin göğüs ucu için de bebeğe verilen ilaçlar kullanılabilir. Bebek doğduktan sonra bebeğin geç beslenmesi bu hastalığa neden olabilir. Eğer bebekte pamukçuk, alınan bütün önlemlere rağmen yine de geçmiyorsa o zaman bunun altında yatan gerçek sebebi araştırmak gerekir.
Bebeğiniz pamukçuk olduğu zaman hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Annenin göğsü, bebeğin biberonu ve emzik temizliği çok iyi olmalıdır. Bebeklerinizin ağzında pamukçuk olduğu zaman onu geçirmek için kendiniz bazı kulaktan duyma taktikler uygulamayın. Bu davranışınız bebeğinizin durumunu daha da kötüleştirebilir. Bu durumda yapılacak en doğru davranış bebeğinizi doktora götürmek ve tavsiyesine uymaktır.