Aftlar genellikle ağız içindeki damak, dil yada yanak içlerinde oluşan beyaz renkte olup çevresi kızarıklarla kaplı olan bir rahatsızlık çeşididir. Tek bir tane yada dağınık olarak birkaç tane de oluşabilmektedir.
Bu hastalık insanların gündelik yaşam kalitesini düşüren ağrılı bir hastalıktır ve bu hastalığın sebebi genel olarak vücut direncinin düşüklüğüne bağlı olsa da tam da sebebi belli olmamaktadır.
Aft ve uçuk hastalığı birbirine benzer özellikler gösterdiklerinden karıştırılmaktadırlar.
Aft sadece ağız içersinde oluşurlar ve bulaşıp yayılma özellikleri yoktur.
Uçuk ise dudak ve yanak etrafında oluşan bulaşabilen akıntı yapabilen bir virüstür.
Aft oluşumunu etkileyen etmenler
- Birçok hastalığın kaynağı olarak gösterilen stres bu hastalığında sebeplerinden biri olarak sayılabilir.
Gündelik yaşamın gerginliği bedene yansıyarak aft oluşumuna katkıda bulunabilir. - Salata ve yemeklere konulabilen sirke, turşu, baharatlı yiyecekler, cips ve gazlı içecekler ağız sağlığına zarar vererek aft çıkmasına sebep olabilir.
- Psikolojik olarak bilmeden yapılan dil ve dudak ve yanak içlerinin ısırılması ağız içini tahriş ederek aft için uygun bir zemin hazırlarlar.
- Ağız içine uyumu sağlanamamış protez dişlikler ağzın her hareketinde sürtünme etkisiyle damakta vuruklar oluştururlar ve bu tramvaya bağlı olarak da aft oluşumu gerçekleşebilir.
- B 12 vitaminin ve kandaki demirin eksik olması da afta sebep olabilir.
- Diş fırça yapısının sert oluşu da dişleri fırçalarken damağın diş etlerinin yada dile temasıyla darbe görüp aft oluşturabilirler yada diş macununun içersinde bulunan sodyum lauryl sulhate (SLS) maddesi de hücrelerin zarar görmesine sebep olarak aft oluşturabilir.
- Bağışıklık sistemine zarar veren hastalıkların var oluşu da bu hastalığın etmenlerinden biri olarak sayılabilir.
Aftların tedavisi nasıldır?
Aftların genel olarak bir tedavisi olmadığı gibi doktorlara başvurulduğunda ağrıyı hafifleten ilaçlar verilir. Bu hastalık bir yada iki hafta içinde kendiliğinden geçebildiği gibi evde de ağrıyı hafifletmek için uygulanabilecek yöntemler vardır.
Yöntemlerden bazıları;
Bir adet pamuk parçasını sulandırıp alkole batırarak aft oluşumunun olduğu yerin üzerine sürebilirsiniz.
Yarım bardak suya bir tatlı kaşığı tuzu karıştırarak gargara yapılabilirsiniz.
Steril olan gazlı bezi ıslatıp karbonata batırarak ağrılı bölgeye sürtün ve iltihabın patlamasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntemleri uygularken canınız yanar gözlerinizden yaş gelebilir ama yaptıktan sonra birkaç saat aftın acısını hissetmezsiniz.