Gebelik bebeğin anne rahmine ilk düştüğü anda başlayan mucizevî bir yolculuktur. Bebeğin gelişip sağlıklı bir şekilde büyümesi anne adayının beslenmesine ve kendine özen göstermesine bağlıdır.
Gebeliğin başlamasıyla beraber hormonlar değişiklik göstererek kilo alımı, cilt yapısında değişiklik ve hassaslaşan ruh yapısı gibi sonuçlar doğurabilir.
Ancak bu sorunlarla karşılaşmak her zaman kaderiniz olmayabilir. Kendiniz ve bebeğiniz için dengeli beslenip bakım yaparak sorunlarla karşılaşmadan önlem alabilirsiniz.
Günde 2 litre su için
Yeteri kadar su içilmediğinde el ve ayakta olmak üzere anne adayının tüm vücudunda ödemin oluşmasına sebep olur.
Su içmek bebeğin cilt sağlığı için önemli olduğu kadar anne adayının rahim kasılması engelleyerek erken doğumunda önüne geçer.
Kilonuzu kontrol altına alın
Gerekenden fazla alınan kilo hem bebeğin gelişimi hem de annenin sağlığı için kötü sonuçlara sebep olabilir.
Uygun kilodayken kalınan gebelikte 9 ay içersinde alınan kilo 12’yi geçmemelidir. Kilo kontrolünü sağlarken yağ ve karbonhidrat alımını sınırlandırmalı sebze ve meyve alımı arttırılmalıdır.
Uykularınızı düzenleyin
Gebelikte yükselen progesteron hormonu okyanusları yüzerek aşmış gibi enerji kaybettirir ve uyku ihtiyacı hissederler. Bu uyku ihtiyacı ertelenmemeli günün belirli saatlerinde şekerlemeler yaparak vücudun dinlenmesi sağlanmalıdır.
Akşamları ise erken yatılarak en az 8 saat uyumaya özen gösterilmelidir.
Doğru egzersizler yapın
Hamilelikte yapılan egzersizler hem ruhsal hem de fizik sağlığı için çok önemlidir. Anne adayının beden enerjilerini arttırarak gerginliklerini azaltırlar.
Hafif tempolu yürüyüşlerle başlayarak vücudunuzu esnetin. Doktorunuza danışarak plates, yüzme, yoga gibi egzersizler yapabilir vücudunuzu normal doğuma hazırlayabilirsiniz.
Sık duş alın
Sık duş almak vücudu rahatlatarak gevşemesine yardımcı olacaktır. Duş aldıktan sonra tüm vücudunuza nemlenmesi için krem sürün. Vücut, bebek büyüdükçe gerginleşecek ve çatlaklar oluşacaktır. Fakat bu çatlamalar meydana gelmeden önce göğüslere, bacakların iç kısmına, karın ve kalça kısmına günde 2 kere badem yağının masaj yaparak sürülmesi çatlak oluşumunu engelleyecektir.
Cildinize özen gösterin
Hamilelik döneminde hormonların değişmesine bağlı olarak lekelenmeler görülebilir. Bu dönemde dışarı çıkmadan önce UVA ve UVB içeren kremleri sürerek cilt güneşten korunmalıdır.
Cildiniz kuru bir yapıya sahipse 2 çorba kaşığı balın içersine 3 damla limon suyu ve biraz gliserin ekleyerek 10 dakika beklettiğiniz bu kürü haftada bir kez uygulayarak cildinizi besleyebilirsiniz.
Özgüveninizi yüksek tutun
Kocaman bir göbekle kendinizi güzel bulmuyor olabilirsiniz ancak siz o bebeği taşıdıkça kutsalsınız.
Aynaya baktığınızda kambur duran hayata küsmüş birini görmek yerine dik duran, kendine güvenen bakımlı, sağlıklı ve seksi birini görün. Bu görünümünüze saçlarınızda kendiliğinden katkıda bulunacaktır çünkü hamilelik döneminde salgılanan hormonlar sayesinde saçlar parlayarak uzayacak ve güçlenecektir.