Yüz Spazmı ( Tik ) Belirtileri ve Tedavisi
Yüzdeki normal olmayan kasılmalara yüz spazmları denilmektedir. Yüz spazmları özellikle erkek çocuklarında daha sık görülmektedir. Yüz spazmlarının nedeni bilinmemektedir. Yüz spazmın en çok görülen türleri arasında tekrar tekrar gözleri kısmak veya gözleri kırpmak, yüzü buruşturma, ağız ve burun kıpırdaması olarak belirtilebilir. Yüz spazmları genellikle zaman içinde ortadan kalkar. Herhangi, bir tedaviye gerek duymaz. Bu tür durumlar stres ile de bağlantılı olabilmektedir. Stresi yönetme ile ilgili alınacak profesyonel bir yardım sayesinde oluşan bu yüz spazmları iyileştirilebilir. Nöbet, kişide bilinç kaybı, inme veya vücudun herhangi bir kısmını hareket ettirememe ve nefes alma güçlüğü ile birlikte yüz spazmı görülüyorsa tıbbi yardım şarttır.
Yüz Spazmı Belirtileri
Yüz spazmı durumuna neden olan hastalık veya duruma göre değişiklik gösteren belirtiler eşlik edebilmektedir. Yüz spazmı ile oluşan bazı nörolojik belirtiler meydana gelebilir. Bu belirtiler arasında; kaslarda seğirme, spazmlar ve nöbetler oluşabilir. Tekrarlama yapan boğaz temizleme hareketi, tekrarlama yapan homurdanmalar, hareketlerin sürekli olarak tekrar etmesi, dikkat süresinde kısalık gözlenmesi ve aniden meydana gelen ve kontrol edilemeyen ses patlamalarını sayabiliriz. Bazı durumlarda yüz spazmı ciddi belirtiler gösteren ve hayati tehlike taşıyan hastalıklar ile birlikte ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda ise belirtiler arasında; kişinin kendinden geçmesi, bilinç ve uyanıklık düzeyinde değişmeler görülmesi, ara olmadan arka arkaya gelen nöbetler, inme veya vücudun bir kısmını hareket ettirememe, solunum yetmezliği veya tıkanma olması kişinin hemen vakit kaybetmeden hastaneye götürülmesini gerekli kılmaktadır.
Yüz Spazmı Nedenleri
Yüz spazmların neden oluştuğuna dair herhangi bir neden söylemek şuan için imkansız. Hastalık tik bozukluğu, kronik tik motor bozukluğu, Tourette sendromunun olması, kısa süren tikler gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Ciddi durumlarda yüz spazmları sara nöbetleri gibi olaylar ile ilgili olabilmektedir. Yüz spazmları bazen ilaçların yan etkilerinden de kaynaklanıyor olabilir. Bazen yüzde görülen spazmlar ciddi bir hastalığı belirtiyor olabilir. Beyinde oluşan bir hasar ya da sara hastalığını buna örnek verebiliriz.
Yüz spazmları herhangi bir ciddi hastalığın habercisi olmadığı sürece tedavi gerektirmezler ve kendiliğinden belli bir zaman sonra geçerler. Ayrıca devamlı olarak alınan ilaçların yan etkileri de olabileceği için bu durum sizi rahatsız ediyorsa doktorunuzla görüşebilirsiniz.