Lupus Belirtileri ve Tedavisi Yöntemleri
Bağışıklık sistemi hastalığı olan lupus, cilt, eklem ve iç organlarda hasara yol açabilmektedir. Kronik bir hastalık olmasından dolayı belirtiler 6 haftadan uzun hatta yıllarca görülebilmektedir. Hastalıkta iltihaplanma ile değişime uğrayan bağışıklık sistemi kendi doku ve organlarına karşı saldırıya geçer. Diğer bir deyişle, vücutta yabancı olan bakteri, virüs ve yabancı maddelere karşı vücudun bağışıklık sistemi tarafından üretilen antikorlar sağlıklı dokulara saldırır. Bundan dolayı hastalıktan hangi organ / organların ya da doku / dokuların etkileneceğini önceden bilmek imkânsızdır. Lupus hastalığı da bu hastalığa verilebilecek bir örnektir. Dünya genelinde oldukça fazla lupus hastası insan bulunmaktadır.
Lupusun Belirtileri
Lupus hastalığının tek bir test ile ortaya çıkması mümkün değildir. Bu hastalığın belirlenebilmesi için birden fazla testin bir arada kullanılması gerekir. Yüzün her iki yanağında, elmacık kemiklerinin üst kısmında ve çevresinde şiddetli kaşıntı ve kızarıklık meydana gelir. Karşıdan bakıldığı zaman kızarık olan bölgeler kelebek şeklindedir. Kaşıntı ve kızarıklık güneş ışığında daha fazla olur. Yalnız bu tür belirtilerin hastalığın belirtisi olup olmadığı iyi araştırılmalıdır. Hastalığın en tipik belirtilerinden bir tanesi ağız içinde ülserlerin oluşmasıdır. Bu hastalık ile oluşan yaraların en belirgin özelliği ağrısız olmalarıdır. Bu tür ağız ülserleri daha çok damak bölgesinde göze çarpar. Ayrıca burunun içinde de oluşabilir. Eklem bölgelerinde kızarıklık, şişme ve hassaslaşma lupus hastalığını işaret edebilir. Yalnız bu tür eklem ağrıları artrit ağrılarına benzediği için teşhiste dikkatli olunmalıdır.
Kalp zarının veya akciğer zarının iltihaplanması hastalığın belirtileri olarak düşünülebilir. Hastalıkta oluşan iltihaplanmalar genel olarak kalp ve akciğerlerin fonksiyonlarında herhangi bir soruna yol açmaz ama bıçak gibi oluşan göğüs ağrılarına neden olabilirler. Bazen ağrının yanında nefes almada da problemler ortaya çıkabilir. Yapılan idrar ve kan testlerinde normalde protein görünmez. Bu belirtilerin görülmesi lupus hastalığına işaret edebilir. Çünkü bağışıklık sistemi tarafından hasara uğrayan böbrekler proteini tam olarak süzemezler. Lupus sinir sistemini etkilediyse beyin ve merkezi sinir sistemi hasara uğradıysa hastada nöbetler görülebilir ya da hastanın ruhsal dengesinde bozukluklar görülebilir.
Lupus hastalığının bir diğer belirtisi de anemidir. Kırmızı kan hücrelerinde bir azalma söz konusudur. Hastalığa bağlı olarak gelişen anemiye “ hemolitik anemi “ denilmektedir. Bu tür anemide problem kırmızı kan hücrelerinin üretimi değildir. Problem var olan kırmızı kan hücrelerinin hastalıktan dolayı yok edilmesidir. Kişi strese girdiği zaman ya da soğuk bir ortamda bulunduğunda el ve ayak parmaklarında beyaz ya da mavi renklerin oluşması, gözlerde kuruluk, zihinde karışıklık, hafızada zayıflama, saçların dökülmesi, halsizlik ve ateş gibi durumlar lupus hastalığında görülebilecek diğer belirtiler arasındadır.
Lupus Çeşitleri
Sistemik Lupus Eritematozus ( SLE ): En yaygın olarak görülen lupus hastalığıdır. Lupus hastalığı denildiği zaman “SLE “ anlaşılır. Lupus hastalığının bu çeşidinde hastalık vücudun birden çok noktasını etkisi altına alabilir. Belirtiler hastalığın durumuna göre hafif ve ciddi olabilir. Hastalık genellikle 15 – 25 yaş arasındaki insanlar da etkilidir. Yalnız hastalık çocukluk dönemi ile 50 yaş üzeri kişilerde de görülebilir.
Diskoid Lupus Eritematozus. Bu tür lupus hastalığı ciltte etkili olur ve kronik bir cilt hastalığı olarak bilinir. Yüz ve saç derisinin dışında cildin diğer kısımlarında da kabarıklık, pullanma, kaşıntı ve kızarıklık hastalığın belirtileri olarak ortaya çıkar. Kaşıntı günlerce hatta ara ara yıllarca devam edebilir. Bu hastalık nadir görülür ama SLE türüne dönüşebilme özelliği bulunur.
İlaç Nedenli Lupus: Kişinin aldığı antiepileptik ilaçlar, yüksek tansiyon ve tiroit için kullanılan ilaçlar, antibiyotikler, mantar ilaçları lupus hastalığına sebep olabilmektedir. Belirtiler SLE türü ile benzerlik gösterir.
Lupusun Tedavisi
Hastalığın nedeni bilinmediği için hastalığa herhangi bir tedavi uygulanamamaktadır ancak hastalık sonucu ortaya çıkan sorunlar kontrol altına alınabilir. Örnek vermek gerekirse; hastalık nedeniyle kişi eklemlerinde herhangi bir sorun yaşıyorsa romatoloji uzmanına giderek ağrılar ve eklem şişlikleri için ilaç isteyebilir. Ciltte oluşan problemler için cilt doktorundan yardım istenebilir.
Hastalığın tedavisi sırasında izlenecek olan yol hastalığın hangi organı tuttuğuna göre değişiklik gösterecektir. Hastalığın genel bir kontrolü ise bağışıklık sistemi hastalıkları konusunda uzman olan immunojistler tarafından yapılmalıdır. Hastalığın tedavisinde ana amaç hastalığın organlara ve diğer dokulara verdiği hasarı en aza indirmek, bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlamak, eklemlerdeki şişlikleri ve ağrıları dindirmek, ekleme verilen hasarı kontrol altına almak ve vücudun hormon dengesini kontrol altında tutmaktır.