Tromboz Nedir – Belirtileri ve Tedavisi
Kan damarında kan pıhtısının oluşması tromboz olarak adlandırılır. Kalp kasını besleyen arterde bir kan pıhtısının meydana gelmesi kalp krizinin oluşmasına neden olur. Beynin bir arterinde meydana gelen bir kan pıhtısı inmenin en yaygın nedenleri arasında bulunmaktadır. Bacak ve kalçanın iç toplardamarlarında yani venlerde oluşan bir tromboz ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Tromboz, yüzeyde bulunan toplardamarlarda oluşmuş ise bu duruma varis denir ve ilki gibi tehlikeli değildir.
Derinde bulunan damarlardan kopan kan pıhtısı kalbe doğru gider. Kan pıhtısı kalpten geçtikten sonra akciğerde damar tıkanmasına neden olur. Bu durumda kalp zorlanır hatta sonuç ölüm dahi olabilir. Nedeni ise akciğerde damarın tıkanmasıdır. Damar tıkandığı zaman kan akışında yavaşlama meydana gelir. İşte kalp bu durumu önlemek için zorlanır ve nihayetinde durur. Çok az görünse de bu kan pıhtısı beyin damarlarının tıkanmasına neden olarak beyin kanamasına neden olabilmektedir. Tromboz kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir.
Trombozun Nedenleri
Trombozun bilinen 3 ana nedeni bulunmaktadır. Bunlar; kan akışında yavaşlama, kan yapısında bozulma olması ve damarın içyapısında bozulmanın görülmesidir. Ameliyat, doğum ve uzun süre seyahat durumlarında fazla hareket edememe kan akışında yavaşlamaya neden olabilir. Bunun yanında bayanların aldıkları hormon hapları, sigara kullanımı ve enfeksiyonlarda pıhtılaşmaya neden olabilmektedir. Uzun bir süre yatakta yatmak, kan hastalıklarının olmasından dolayı kan akışında yavaşlamanın olması, kalbin zayıf olması, kilolu olma, damar sertlikleri ve kolesterolün varlığı da trombozun oluşumunda etken rol oynamaktadır.
Tromboz Belirtileri
Tromboz ilk başlarda herhangi bir rahatsızlığa neden olmayabilir. Bacakların şişmesi kişide ağırlık hissi yapar ve yanında ağrıda gelir. Ayaklar yüksek bir yere kaldırılınca ağrılar geçer. Kollarda oluşan tromboz kişiye çok ağrı verebilir ve kolda oluşan şişme dışarıdan görülebilir.
Tromboz Tanısı
Kişiye kontrast bir ilaç verildiği zaman röntgen çekilir. Röntgen çekilmeden önce toplardamara iğne yapılır. Hem bu iğne hem de damara verilen özel ilaç ile tromboz açık bir şekilde görülür. Ayrıca özel bir ultrason olan dupleks sonografi ile de tromboz görülebilir.
Tromboz Tedavisi
Trombozun oluşumu 10 günü geçmediyse bu durum ilaçlar ile tedavi edilebilir. Kan pıhtısı çözülerek kanın normal akışı sağlanabilir. Tıkanıklık bacaklarda bulunuyorsa bu yöntem denenebilir. Tıkanma beyin ve akciğerlerde meydana gelmişse o zaman hemen tedavi edilmeye başlanmalıdır. Trombozun oluşmasında beslenmede oldukça önem taşımaktadır.