Akciğer Enfeksiyonu: Neden Olur – Belirtileri ve Tedavisi
Genel bir tanımlama yaparsak akciğer enfeksiyonu akciğerlerde iltihaplanma olmasını ifade etmektedir. Bu hastalık alt solunum enfeksiyonun olarak da bilinmektedir. Akut ve kronik olmak üzere iki şekilde seyreder. Akciğer enfeksiyonunun ortaya çıkmasında bazı farklılıklar olsa da bütün enfeksiyon çeşitlerinde bazı belirtiler aynı şekilde olmaktadır. Bunlar kişide nefes darlığının olması, öksürüğün kuru ve balgamlı olması ve göğüs kısmında dolgunluk hissinin oluşmasıdır. Akciğer enfeksiyonunun ortaya çıkmasına sebep ne olursa olsun bu hastalık mutlaka doktor kontrolünde tedavisi edilmesi gereken ciddi bir durumdur. Hastalık, mikrobik olarak kendini göstermektedir. Mikrobik türleri de farklılık gösterdiğinden belirtilerde ona göre olmaktadır.
Bakteri nedenli Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri
En sık rastlanılan iltihap çeşididir. Akciğerde enfeksiyona sebep olan bakteriler mukus adında ki salgının artmasına ve vücudun şişmesine neden olur. Böyle bir enfeksiyon cildin bazı kısımlarının tahriş olmasına sebep olur. Bakteri kökenli enfeksiyon “stafilokok bakteri” yüzünden oluşur. Vücutta içi irin toplamış sivilceler oluşur. Cilt, aşırı derecede kurur, nefes alıp verirken kişi zorlanır, kişi kendisini yorgun hisseder ve vücudun farklı yerlerinde nedensiz olarak ağrılar oluşur. Bu belirtilerin yanında ilerlemiş olan akciğer enfeksiyonunda idrar yollarında enfeksiyonda görülebilmektedir.
Virüs nedenli Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri
Bu tür akciğer enfeksiyonunda hastalığa virüsler neden olmaktadır ve belirtiler ya şiddetlidir ya da hafif şekilde seyreder. Virüs nedenli oluşan enfeksiyonun belirtileri arasında; öksürük oluşumu, boğazda ağrı, hafif bir ateş ve bazı hallerde kulakta enfeksiyon meydana gelmesi vardır. Eğer enfeksiyon ileri aşamalara ulaşmış ise o zaman kişide hırıltılı bir şekilde nefes alıp verme, dudaklarda ve tırnaklarda mor bir renk görülür.
Mantar Nedenli Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri
İlk zamanlarda belirtiler zatürree veya gribe benzerdir. Kişinin devamlı öksürmesi ve sürekli bir yorgunluk görülen belirtilerdir. Kişi öksürürken balgam da atabilir. Mantar kökenli akciğer enfeksiyonu kaslarda ağrılara yol açabilir. Kas ağrılarının yanında nefes alıp vermede zorluklar, burunda akıntı ve baş ağrısı da görülebilmektedir.
Hastalığın sebebine göre oluşan belirtilerin yanında birde akciğer enfeksiyonunun genel bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında; ateş, nefes alımında meydana gelen zorlanma, kuru bir öksürük ve öksürüğe balgamın eşlik etmesi, derin bir şekilde nefes alma ihtiyacının olması, göğüs kısmında oluşan baskıyı sayabiliriz.
Akciğer Enfeksiyonu Risk Faktörleri
Her yaş grubundan insan akciğer enfeksiyonu geçirebilir. Ancak bazı risk grubunda olan kişiler kendilerine daha dikkat etmelidir. Bu risk grubuna girenler arasında; aşırı sigara kullananlar, yakın bir geçmişte larenjit ve grip enfeksiyonu geçirmiş olanlar, KOAH, bronşektazi ya da kistik fibrozis gibi önemli akciğer hastalığı olanlar, hastanede çalışan personel, yakınlarda cerrahi bir operasyon yaptıranlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler her zamankinden daha çok kendilerine dikkat etmelidir.
Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi
Bakteriden dolayı oluşan akciğer enfeksiyonu antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Bakterinin çeşidi için testler yapılır. Antibiyotik tedavisinde belirtiler 3 gün içinde yavaş bir şekilde azalmaya başlar. Virüslerden dolayı oluşan akciğer enfeksiyonu tedavisinde ise antiviral ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların etkisini göstermesi 1 – 3 hafta içinde değişir. Ateş düşürücü ilaçlar enfeksiyon ile ortaya çıkan ateşin düşürülmesini hedef alır. Enfeksiyon ile birlikte ortaya çıkan öksürüğün azaltılması için de öksürük ilaçları kullanılır.
Tıbbi tedavinin yanında kişinin evde de alacağı bazı önlemler bulunmaktadır. Bu önlemler arasında; hava nemlendirici kullanmak, nefesi düzenlemek için ılık banyo yapılması, yoğun balgamın atılmasına yardımcı olmak için sıcak uygulama, sigaranın tedavi süresince en aza indirilmesi, yeterli miktarda vücudu dinlendirme, derin nefes egzersizleri yapılması, yorucu aktivitelerden uzak durulması ve bol miktarda su içilmesi alınabilecek bazı tedbirlerden bazılarıdır.