Ana Sayfa Sağlık Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

438
0

Testis Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Testis kanseri genel olarak genç erkeklerde görülür. Hastalık bir ya da iki testiste birden ortaya çıkar. Uzman doktorlar tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalık olan testis kanseri çoğu zaman iyileşme sağlanabilen bir kanser çeşididir. Erkeklerde üreme sisteminin bir parçası olan testisler bir golf topundan biraz daha ufaktır ve skrotum adı verilen bir deri kese içinde yer alır. Skrotum penisin her iki yanında asılı olarak duran bir kesedir. Erkeklik hormonu olan testosteron ve spermin üretildiği yer olarak bilinirler. Testisler birkaç farklı hücrelerden oluşmaktadır. Bu farklı hücrelerin her biri farklı kanser türlerini geliştirebilir.

Belirtileri

Testis kanserinin en yaygın belirtilerinden bir tanesi testisin bir bölümünde genellikle ağrısız bir yumru veya şişlik oluşmasıdır. Yalnız testiste oluşan yumruların büyük bir çoğunluğu kanser değildir. Kanserli bir yumrunun şekli bezelye kadar veya daha fazla olabilir. Yumrular genellikle ağrı vermezler. Yalnız bazı erkekler hasar görmüş testiste veya karınlarının alt bölümlerinde hafif bir şekilde ağrı hissedebilirler. Testis torbasının ağırlık verdiği hissedilir. Bazı durumlarda testis kanser hücreleri karnın arka kısmında bulunan lenf bezlerine sıçrayabilir. Bu durumda kişide sırt ağrısı meydana gelir. Bunun yanında kanserli hücreler göğüsün orta kısmına ve akciğerin arasında bulunan lenf düğümlerini de etkileyebilir. Bu durumda kişide öksürük, nefes almada veya yutkunmada zorlanma ve göğüste şişkinlik oluşur. Testis kanser hücreleri yayılma gösterdiği zaman köprücük kemiği etrafında veya boyun gibi vücudun diğer yerlerinde de yumrular oluşabilir. Bu yumrular kanserli lenf düğümleridir. Testis kanseri vücutta diğer organlarda yayılma gösterebilir. Akciğerlere yayılan bir testis kanserinde kişide öksürük ve nefes darlığı gözlenir. Testis kanserinin akciğer dışındaki organlara yayılma ihtimali oldukça düşüktür.

Teşhisi

Doktor, hastanın tıbbi bütün geçmişini bilmek isteyecektir. Doktor, fiziksel muayene sırasında testislerde hassasiyet ve şişlik hissediyorsa kitlenin yerini ve büyüklüğünü hisseder. Bunun yanında doktor, karın bölgesini, lenf bezlerini ve vücudun diğer bölgelerini dikkatli bir şekilde muayene edecektir. Bu muayenedeki amaç kanserin çevre organlara sıçrayıp sıçramadığını tespit etmektir. Ultrason testiste bulunan yumrunun katı ya da sıvı olup olmadığını gösterir. Bu test sırasında ses dalgaları kullanılır ve iç organların görüntüsü alınır. Eğer kitle sıvı ise bunun kanser olma olasılığı bulunmaktadır. Böyle bir durum ortaya çıkarsa ileri testler ve bir operasyon gerekebilir.

Testis kanserinde iki ana testis kanseri bulunmaktadır. Bunlardan ilki seminom ve bir diğeri de seminom dışı kanser türüdür. Bunların gelişme yerleri testislerde bulunan germ hücreleridir. 50 yaş erkeklerin testislerinde en yaygın görülen kanser türü lenfomadır. Testis kanserinde uygulanan tedavi yöntemleri arasında; cerrahi operasyon, radyoterapi, kemoterapi ve tümörün türüne ve evresine göre bütün olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Testis kanserinde ilk uygulanan teknik cerrahi yöntemdir. Kasık cildine bir kesi açılır ve buradan kanserli testis çıkartılır. Kanserli testis laboratuara gönderilerek kanser türü ve evresi tespit edilir. Buna göre de tedavi yöntemi belirlenir.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz