Ana Sayfa Sağlık Horlamanın Nedenleri Nelerdir?

Horlamanın Nedenleri Nelerdir?

438
0

Horlamanın Nedenleri Nelerdir?

Uyurken gürültülü bir şekilde horlamak ya kişinin veya yakınında bulunan bir kimsenin problemidir. Horlamak sadece uyumakta olan kişiler için değil bu kişilerin yanında bulunan kişiler içinde önemli bir şikayet nedenidir. Horlama, ciddi bir durum teşkil etmediği gibi önemli bir sağlık problemine de işaret edebilir. Horlama, solunum yollarındaki hava geçiş alanının yeterli miktarda açık olmamasından dolayı ortaya çıkmaktadır. Dilin arka bölümü, yumuşak damak ve küçük dilin bulunduğu yerin genizle birleştiği kısım kendiliğinden daralan bir yerdir. Bu bölgeler birbirlerinin üstüne geldiği zaman solunum ile titreşir ve bunun sonucu olarak horlama oluşur.

Sebepleri

Obezite yada aşırı kilolu olmak horlamanın kötüleşmesine neden olabilir. Çünkü boyunda bulunan yağ fazlası solunum yolunun daralmasına neden olur. Ayrıca yağ dokuları ile beraber boğaz bölümünde titreşen yumuşak doku miktarı çoğaldığından horlamalar daha gürültülü olur. Fazla kiloları vermek boyun bölgesinin incelmesine ve kişinin daha rahat nefes almasına neden olur. Yalnız eğer kilo probleminin yanında horlamayı tetikleyen başka nedenlerde bulunuyorsa o zaman kilo vermek tek başına horlamayı çözmek için yeterli olmayacaktır. Kişinin uyku pozisyonu da horlamasına neden olabilmektedir. Sırt üstü yatmak boğaz kaslarında gevşemeye ve daralmaya neden olmaktadır. Bunun sonucu kişi genelde horlar. Sırt üstü yattığınız zaman eğer horlamanız artıyorsa o zaman sağa ya da sola yatmayı deneyebilirsiniz. Boğaz kaslarının belirgin bir şekilde rahatlamasına neden olan etmenlerden bir tanesi de alkoldür. Alkol sayesinde aşırı rahatlayan boğaz kasları horlamaya neden olur. Alkol normal olarak vücudun genelinde bir gevşemeye neden olan bir içecektir. Yatma saatinize yakın bir zamanda alkol almamak horlamanıza engel olacaktır.

 Ağızda bulunan dokuların anatomik yapısı da horlamaya neden olabilmektedir. Solunum yolu ne kadar dar olursa horlama o kadar yüksek olacaktır. Örnek vermek gerekirse; normal halinden daha uzun ve yumuşak bir dil horlamanın oldukça şiddetli olmasına neden olacaktır. Bunun yanında şişmiş lenf bezleri ve bademciklerde horlamanın nedenleri arasında sayılabilir. Saman nezlesinin olması solunum yollarında tıkanıklığa neden olacağından bu durum horlamaya neden olacaktır. Sinüzit, sinüs boşluklarının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Alerji durumları, soğuk algınlığı veya burunda meydana gelmiş olan şekil bozuklukları sinüzite sebep olabilir. Sinüs boşlukları bakteri veya virüs yüzünden şişme yapar ve mukoza salgısının sinüslerde birikmesine neden olur. Sinüzit, kişide nefes almayı zorlaştırdığından uyku sırasında kişide horlama ortaya çıkar. Burunda oluşan şekil bozuklukları da horlamanın bir başka sebepleri arasında sayılabilir. Fazla kilolu olmak, sırt üstü yatmak ya da alkol almak gibi sebeplerde horlamanın daha da kötüleşmesine neden olabilmektedir. Uyku apnesi sırasında solunum yolu kısmen veya tamamen kapanır ve kişinin nefes alımı durur. Uyku apnesi olan kişilerin çok gürültülü bir şekilde horladıkları bilinmektedir. Uyku apnesi ciddi bir hastalıktır ve bunun tedavi edilmesi gerekir. Çünkü tedavi edilmediği zaman kalp sağlığını hatta hayatını tehdit edebilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz